翠豐臺

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

金山發射站13個台已開...

發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
smallkeung1234

發表發表於: 星期三 七月 02, 2008 9:16 am    文章主題: 金山發射站13個台已開... 引言回覆

金山發射站13個台已開, 我們只可收3個台.

請MO跟進....... Twisted Evil

*重有TVB8係唔係冇左? 變左好似一個叫Z.MUSIC台 是否正確?
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
csadmin

發表發表於: 星期三 七月 02, 2008 5:01 pm    文章主題: 引言回覆

我們已安排承辦商於7月4日進行提升數碼廣播接收工程.
另TVB 8台由於根據電訊管理局提供資料並非免費接收之衛星電頻道,我們會與業主委員會商討安排其他可收看之衛星電視頻道供大家收看. Smile

csadmin 在 星期三 七月 30, 2008 5:16 pm 作了第 1 次修改
回頂端
So

發表發表於: 星期三 七月 02, 2008 5:46 pm    文章主題: 引言回覆

Z.MUSIC 成日播埋 d 印度歌,仲要勁多雪花 Confused

另外有線第一台同埋 fTV 接收都比以前差,多了很多雪花,希望 MO 注意下 Rolling Eyes

如果 TVB8 唔比播 (但其實不是衛星電視供應商提供的嗎?收了錢突然又唔比播?),而普通話台又無,咁播下日本有關消閒節目的衛視都好呀!唔識聽都睇下公仔估到內容,點都好過聽埋 d 印度歌 Shocked
回頂端
Luca

發表發表於: 星期三 七月 02, 2008 9:25 pm    文章主題: 引言回覆

MO 失蹤了成個月終於出現了....
希望今次真係一次過攪好..
回頂端
Luca

發表發表於: 星期五 七月 04, 2008 8:41 pm    文章主題: 引言回覆

現在收到CH有
CH 22 (亞視高清等) - 慈雲山
CH 35 (無線高清等) - 金山
CH 37 (亞視高清等) - 金山

但四個標清台 (CH 40)都係未收到....

MO真係又整一半 Twisted Evil
真係令人失望 Twisted Evil

又要用返個室內天線
回頂端
So

發表發表於: 星期六 七月 05, 2008 7:58 am    文章主題: 引言回覆

1000002305 寫到:

真係令人失望

又要用返個室內天線

一早講過... Confused
MO真係又整一半 x2
又要用返個室內天線 x2

一條普通室內天線都收到的數碼台,真係咁難整? Rolling Eyes
咁不如求祈買條魚骨天線放在天台當公共天線算啦 Evil or Very Mad

收唔到 CH 40,我呢個門外漢估計有兩個原因:
1. 師傅 map 錯 channel,之前已提過,要收金山係要 map ch 35,37 同 40
2. 可能關 Cable TV 事,我們有 Cable TV 第一台,咁公共天線可能接駁了有線的天線,而有線的天線如果未經調較,係收唔到數碼台的...

收三個 Ch 分三次整,都算經典.....好彩數碼 13 個台唔係分 13 個 Ch,唔係我有奶油相信真係要分 13 次整 Twisted Evil

MO 唔該交待下收唔到 CH 40 係什麼原因?我已經唔敢奢望何時可以完成......
回頂端
Luca

發表發表於: 星期六 七月 05, 2008 9:18 am    文章主題: 引言回覆

MO你估食出奇蛋呀,3個channel要做3次先得...完全唔知MO點收貨

老實講,問題係個承辦商不到水平,
另外最重要係 MO 在收貨上是完全失職
人地承辦商話完工就收貨,完全唔檢查確定真係完工就收貨,住戶無收
你人工代MO收貨 Twisted Evil

數碼電視又係咁,衛星電視又係咁....
唔該下次維修完之後,睇真的會所部電視先收貨...無數碼接收器唔該
要承辦商用方法確認數碼接收係正常,呢個係承辦商及MO的責任,唔
係話做完就當係.住戶代你收貨...如果係咁不如比返工錢我地!

好似唔關Cable 事,有線一台好似係經衛星天線入(如有錯請指出)
回頂端
d.crab

發表發表於: 星期一 七月 07, 2008 1:11 am    文章主題: 引言回覆

MO你估食出奇蛋呀,3個channel要做3次先得...完全唔知MO點收貨

老實講,問題係個承辦商不到水平,
另外最重要係 MO 在收貨上是完全失職
人地承辦商話完工就收貨,完全唔檢查確定真係完工就收貨,住戶無收
你人工代MO收貨 Twisted Evil

數碼電視又係咁,衛星電視又係咁....
唔該下次維修完之後,睇真的會所部電視先收貨...無數碼接收器唔該
要承辦商用方法確認數碼接收係正常,呢個係承辦商及MO的責任,唔
係話做完就當係.住戶代你收貨...如果係咁不如比返工錢我地!

好似唔關Cable 事,有線一台好似係經衛星天線入(如有錯請指出)

我想問而家究竟用公共天線收唔收到高清?
事關我今日見到台成日signal lost, 咁我delete 哂, 之後再search 番
但竟然而家係一個台都收唔到既?! Evil or Very Mad
回頂端
d.crab

發表發表於: 星期一 七月 07, 2008 10:44 am    文章主題: 引言回覆

今朝再試又收到4 個高清台

好神奇 Very Happy
回頂端

發表發表於: 星期一 七月 07, 2008 4:25 pm    文章主題: 引言回覆

brian 寫到:

真係令人失望

又要用返個室內天線

一早講過... Confused
MO真係又整一半 x2
又要用返個室內天線 x2

一條普通室內天線都收到的數碼台,真係咁難整? Rolling Eyes
咁不如求祈買條魚骨天線放在天台當公共天線算啦 Evil or Very Mad

收唔到 CH 40,我呢個門外漢估計有兩個原因:
1. 師傅 map 錯 channel,之前已提過,要收金山係要 map ch 35,37 同 40
2. 可能關 Cable TV 事,我們有 Cable TV 第一台,咁公共天線可能接駁了有線的天線,而有線的天線如果未經調較,係收唔到數碼台的...

收三個 Ch 分三次整,都算經典.....好彩數碼 13 個台唔係分 13 個 Ch,唔係我有奶油相信真係要分 13 次整 Twisted Evil

MO 唔該交待下收唔到 CH 40 係什麼原因?我已經唔敢奢望何時可以完成......

我諗佢地做左REMAPING... Cool
TRY 754 CHANNEL...

我可收晒 13 channels with 公天.... Very Happy
回頂端
So

發表發表於: 星期一 七月 07, 2008 4:57 pm    文章主題: 引言回覆

smallkeung 寫到:

我可收晒 13 channels with 公天.... Very Happy

請問 754 CHANNEL 係乜? Rolling Eyes

根據資料:
慈雲山發射站,頻道編號 - 22 (478 - 486 MHz)
飛鵝山發射站,頻道編號 - 32 (558 - 566 MHz)
青山發射站,頻道編號 - 43 (646 - 654 MHz)
南丫島發射站,頻道編號 - 30 (542 - 550 MHz)
九龍坑山發射站,頻道編號 - 30 (542 - 550 MHz)
金山發射站,頻道編號 - 40 (622 - 630 MHz)

754 CHANNEL 是否指 754MHz?呢個 frequency 應不屬於 HDTV Sad
回頂端

發表發表於: 星期一 七月 07, 2008 5:54 pm    文章主題: 引言回覆

brian 寫到:

請問 754 CHANNEL 係乜? Rolling Eyes

根據資料:
慈雲山發射站,頻道編號 - 22 (478 - 486 MHz)
飛鵝山發射站,頻道編號 - 32 (558 - 566 MHz)
青山發射站,頻道編號 - 43 (646 - 654 MHz)
南丫島發射站,頻道編號 - 30 (542 - 550 MHz)
九龍坑山發射站,頻道編號 - 30 (542 - 550 MHz)
金山發射站,頻道編號 - 40 (622 - 630 MHz)

754 CHANNEL 是否指 754MHz?呢個 frequency 應不屬於 HDTV Sad

OH~~~ 係754 MHz Embarassed

我估可能果個Channel俾我地屋苑用左, 有interefence , 所以Remap左去其他Channel. 我睇過D FORUM 有D屋苑都會係咁.... 如果唔係754MHz, 你試下重新Search 下D 台.... 應該冇問題.... Wink
回頂端
So

發表發表於: 星期一 七月 07, 2008 7:14 pm    文章主題: 引言回覆

OH~~~ 係754 MHz Embarassed

我估可能果個Channel俾我地屋苑用左, 有interefence , 所以Remap左去其他Channel. 我睇過D FORUM 有D屋苑都會係咁.... 如果唔係754MHz, 你試下重新Search 下D 台.... 應該冇問題.... Wink

Thanks smallkeung Wink

我剛試了 Ch 56 (754MHz),真係有 Very Happy

寄然一早有,MO 為何唔教人點 tune..... Rolling Eyes
要我們逐個 frequency 試,試到就有得睇? Evil or Very Mad
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票

各位尊貴的論壇盟友:

我們一直支持言論要自由,但在此懇請各位論壇盟友當您準備發表文章回覆文章前,請確保您所發表文章的內容是一件事實,而且內容並不會涉及下列任何一項︰

• 未得他人同意而公開他人之資料;
  • 揭露不能公開的機密檔案;
  • 含不雅或粗俗字詞或與之相近之字詞(包括諧音)的文章或連結;
  • 失實及沒有事實根據、謠言文章;
  • 過份誇張內容(包括對政策執行或運作的無理建議);
  • 含色情或恐嚇、種族或性別歧視的文章或連結;
  • 發起或煽動罵戰、人身攻擊或單打的文章;

此外,亦請各方好友細心留意避免因為用詞不慎而可能導致不必要的紛爭或引發訴訟而須承擔不必要之法律責任。

請愛護本網頁的討論板及維護我們論壇管理人免受不必要的困擾,衷心感謝您們的支持與幫忙!

翠豐論壇好朋友---csadmin / 客戶服務中心 啟