翠豐臺

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

是否可調低管理fee?
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
So

發表發表於: 星期二 十二月 07, 2004 4:25 pm    文章主題: 引言回覆

我睇每月管理費的盈餘好像都係幾萬蚊上落。佢又唔將賬目放上網供住戶詳細參考... 我都係等 lift 時立下,好似得 3 萬多 (唔知有無睇錯) 真係要減,每戶平得幾蚊 Very Happy

如果要減管理費,相信好多開支要縮減 Sad

其實大家幾錢管理費,我只係 $1.43/呎 (初初話約 $1.5/呎,現在比我想像中平),有咁o既會所,有咁o既管理,有咁o既服務,以新型屋苑計,問心我真係唔覺貴播 Rolling Eyes

當然無人嫌管理費平 Wink
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
So

發表發表於: 星期三 十二月 08, 2004 9:07 am    文章主題: 引言回覆

OVER8989 寫到:
會所,新型屋苑計其實都是我們買回來的建築面積.同錢管理費幾多錢無關系, 會所,新型屋苑計, 不是develop贈送給我們的. do you remember?

我意思係新型屋苑良好的保安、管理、清潔及增值服務,一般舊型屋苑 (如荃景) 相信比唔到 Wink
而會所管理的各樣大小開支,相信亦是管理費補貼 Wink

我意思係咁o既管理費有咁o既居住環境,算係唔錯 Cool

愉景差唔多的管理服務,我曾經租住,他們的管理以前好似係 $1.85/呎 (唔知有冇記錯) Embarassed
回頂端
So

發表發表於: 星期三 十二月 08, 2004 9:20 am    文章主題: 引言回覆

總之都係o個句,減管理費--如果計得掂數,我讚成 Cool

但唔應該將貨就價,為減管理費而采用較劣質或削減服務,咁同無良企業有乜分別 Evil or Very Mad
為減每月幾十的管理費 (相信未必減到過百),到頭來可能得不償失。 Rolling Eyes
每月平幾十蚊,真係食餐飯都去o左....
回頂端
So

發表發表於: 星期三 十二月 08, 2004 9:22 am    文章主題: 引言回覆

smallmo 寫到:
愉景找over 喇.
佢之前在愉景住的....
哈哈 Laughing

在 over 前班門弄斧添 Embarassed Embarassed
請 over 兄指証 Wink
回頂端
So

發表發表於: 星期三 十二月 08, 2004 12:32 pm    文章主題: 引言回覆

if it is good, why there is much complain about shoes until now.

咁又係... Rolling Eyes

乜而家愉景的管理費咁平咩 Confused
不過愉景座數多,管理費銀碼大,減價空間大好多 Wink
回頂端
So

發表發表於: 星期三 十二月 08, 2004 12:55 pm    文章主題: 引言回覆

our officer must try to attract us to use the club house, they should not use管理費補貼

嘩!唔好掛,如果管理費唔補貼 ciub house,肯定大幅加價,貴到冇人捨得玩 Sad
回頂端
So

發表發表於: 星期三 十二月 08, 2004 2:09 pm    文章主題: 引言回覆

我 D 老餅咪個個禮拜 book 場打波囉 Rolling Eyes
其實繁忙時間都算 Full,唔早幾日 book 都幾難 book 到。

係網球場就比較易 book,可能香港較少人識打 Tennis。我就羽毛球、球場都成日 book Very Happy
回頂端
So

發表發表於: 星期三 十二月 08, 2004 5:51 pm    文章主題: 引言回覆

smallmo 寫到:
有冇人想打badminton???

好似有點離題 Rolling Eyes
你有冇兩隻腳 (兩個人) 呀 Very Happy
回頂端
So

發表發表於: 星期四 十二月 09, 2004 10:59 am    文章主題: 引言回覆

我同我太太參加緊康文署的羽毛球訓練班,逢一、五,7:00pm - 9:00pm
主要係貪平 (為起o黎 $8.75/hr),其次係希望改進技術 Very Happy
回頂端
So

發表發表於: 星期四 十二月 09, 2004 2:23 pm    文章主題: 引言回覆

真攪o野,正話康文署打電話比我,話佢o地 book 錯場,原本係逢一、五,佢o地 book 錯一、三,所以以後改一、三 Shocked (我星期一先上第一堂)

好彩我星期一至五 6:30pm 後都得閒,係間中星期二要上大陸返唔切落o黎 Laughing
回頂端
So

發表發表於: 星期五 十二月 10, 2004 9:59 am    文章主題: 引言回覆

smallmo 寫到:
我一至5晚上都ok.
brian你o地個邊如何?
幾時打?

我一、三唔得 (直至一月中),二間中要上大陸未必得,五間中會 book Tennis 陪太太朋友打,基本上四五晚上,六下午,日全日都問題不大 Wink
回頂端
So

發表發表於: 星期五 十二月 10, 2004 2:59 pm    文章主題: 引言回覆

我聽朝覆你得唔得 Wink
9:00pm - 10:00pm 咁夜...
你們 8:00pm - 9:00pm 趕唔切返呀 Question
回頂端
So

發表發表於: 星期六 十二月 11, 2004 9:17 am    文章主題: 引言回覆

OK Wink
我問題不大 Cool
回頂端
So

發表發表於: 星期二 十二月 14, 2004 9:05 am    文章主題: 引言回覆

Court 1 定 Court 2 Question
到時見 Wink

今個星期一、三、四都打羽毛球,死得 Twisted Evil
我兩公婆出席 Very Happy

你婚都未結,點會係老人家,睇你咪廿零歲死靚仔 Twisted Evil Twisted Evil
回頂端
salvatore

發表發表於: 星期三 十二月 15, 2004 12:31 am    文章主題: 引言回覆

剩佐既錢錢, 個人提議用作"維修基金",
遲d再住耐d既時候,
再靚再貴既樓都會有日久失修的問題~
到時"維修基金"可以支付屋宇的"結構問題"費用~ Wink
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票

各位尊貴的論壇盟友:

我們一直支持言論要自由,但在此懇請各位論壇盟友當您準備發表文章回覆文章前,請確保您所發表文章的內容是一件事實,而且內容並不會涉及下列任何一項︰

• 未得他人同意而公開他人之資料;
  • 揭露不能公開的機密檔案;
  • 含不雅或粗俗字詞或與之相近之字詞(包括諧音)的文章或連結;
  • 失實及沒有事實根據、謠言文章;
  • 過份誇張內容(包括對政策執行或運作的無理建議);
  • 含色情或恐嚇、種族或性別歧視的文章或連結;
  • 發起或煽動罵戰、人身攻擊或單打的文章;

此外,亦請各方好友細心留意避免因為用詞不慎而可能導致不必要的紛爭或引發訴訟而須承擔不必要之法律責任。

請愛護本網頁的討論板及維護我們論壇管理人免受不必要的困擾,衷心感謝您們的支持與幫忙!

翠豐論壇好朋友---csadmin / 客戶服務中心 啟