翠豐臺

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

不滿: 走廊磚塊爆裂??!!
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
salvatore

發表發表於: 星期二 十二月 28, 2004 11:17 pm    文章主題: 不滿: 走廊磚塊爆裂??!! 引言回覆

Csadmin~

剛才我男友在屋內聽到外面走廊有人"砰拎棚爛"咁,
開門出去看看究竟發生了咩事~
點知有管理處既人來封住數塊牆磚~
懷疑冷縮熱漲攪到爆佐咁話~~~
有無攪錯呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

翠記樓齡有幾耐呀~~~
我本身早前買入了同系出品既將軍澳廣場無敵海景超靚單邊大單位都啦啦臨賣出~
就係因為怕有爆磚、爆牆等事件,
怕係將軍澳有沉降,
好啦, 家陣揀翠記, 荃灣啦~
都攪成咁~
係唔係層樓結構/手工/材料質素有問題~~ Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

唔該你比返個詳盡同合理既解釋我,
否則我一定唔肯過你(煩死你 Evil or Very Mad )

salvatore 在 星期三 十二月 29, 2004 8:10 pm 作了第 2 次修改
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
salvatore

發表發表於: 星期二 十二月 28, 2004 11:35 pm    文章主題: 引言回覆

你唔好話比我聽係地震同海嘯所造成呀0下~~~~ Mad
csadmin

發表發表於: 星期三 十二月 29, 2004 10:40 am    文章主題: 引言回覆

由於近日天氣溫度驟降,為免部分牆身磚因熱脹冷縮而出現突然脫下機會,故客戶服務中心已於昨晚安排人員進行檢查牆身磚。如發現有問題或會構成危險的牆磚,將安排先行拆下。
回頂端
salvatore

發表發表於: 星期三 十二月 29, 2004 11:40 am    文章主題: 引言回覆

哼~~~~

我老家港島區果到住佐成20年, 又唔見有d咁既事發生~~~ Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
你快講係究竟樓宇結構係唔係有問題, 定係材料"渣"~~~

冷縮熱漲唔係單係翠記既問題~Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
全世界既樓都係要面對~~~~

我男友詢問你們職員時, 你們職員仲知吾以對咁答其他單位都有咁既情況~ Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
salvatore

發表發表於: 星期三 十二月 29, 2004 8:09 pm    文章主題: 引言回覆

CSADMIN
我只要你老老實實回答我4條問題

1. 究竟翠記整楝樓宇結構有無問題
2. 你能唔能夠保證今次維修後不會再發生同樣事件
3. 若你不能夠保證不會再發生同樣事件, 會否聘請合資格人員檢查屋宇結構
4. 儘管是次事件樓宇結構真的沒有問題, 南豐或你們有否方案去杜絕這問題
Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

呢到唔係公屋~~~~~ Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

我住佐20+年私人樓苑, 從來無遇過爆牆磚~
我所有認識而又住係私人大型屋苑既都無~
今日同其他人傾談此事, 大家既反應都係大罵有無攪錯~~
"冷縮熱漲"我就聽過, 但明明現在係冬天, 你唔好話我知係"冷漲熱縮"呀0下~~~
今次我男友表示明顯係谷起出來, 並不是縮細而掉出來~ Evil or Very Mad

南豐樓一向以口碑好, 手工好見稱, 估唔到翠記既質素咁差~
翠記我住都無住過, 都係頂多2年樓齡而且仲有好多仲未賣出, 就同我一次過爆成5、6塊牆磚 Evil or Very Mad Evil or Very Mad
唔係淨係翠記先要面對冷縮熱漲既問題,
全世界既屋宇都係要面對既~
情況令人憂慮~ Evil or Very Mad
你別以為區區回答我幾隻字打發我就會放過你~
今次事件令本人非常失望
我現在嚴正要求貴 公司給我白字黑字詳盡的解釋信及證明屋宇結構有否出現問題~ Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

salvatore 在 星期四 十二月 30, 2004 12:18 am 作了第 1 次修改
回頂端
salvatore

發表發表於: 星期四 十二月 30, 2004 12:01 am    文章主題: 引言回覆

over~

當你見到現場既時候, 你就會明白我的感受~ Crying or Very sad

男友晚上致電查詢問過究竟時, 該名女職員在言談間表示會有人"檢查"佐先再鋪~
但就無講到做咩檢查~ Crying or Very sad
詳細要等早上再打電話問過究竟~ Evil or Very Mad
csadmin

發表發表於: 星期五 十二月 31, 2004 6:34 pm    文章主題: 引言回覆

本處於12月 27日 發現有個別樓層之牆身磚出現有谷脹問題後已即時安排維修人員先行拆卸有鬆脫危險之牆磚,雖然外觀上沒有了牆磚覆蓋,但我們認為始終安全為上策,而另一組維修人員則繼續於各座每一樓層進行檢查,以徹底找出有可能出現問題之牆磚。有關之牆磚是裝飾面之部份,故此住戶並不需擔心樓宇結構之問題,我們已將有關情況進行報告及提交建築公司跟進,而建築公司亦已安排於1月3日開始陸續進行有關維修及重鋪工程,我們明白上述情況會引起住戶之憂慮 Confused ,客戶服務中心會繼續跟進及監察上述工程至完成為止,在工程期間,對住戶造成之不便,敬希見諒。 Embarassed
回頂端
Karl Lau

發表發表於: 星期三 一月 05, 2005 9:34 am    文章主題: 引言回覆

以我所知…幾年前鰡N軍澳區確係有出現沉降麉峟b…不過應該係富寧花園喎…而且『富寧』仲係房委會所興建鵅u居屋」添﹗大家都知房委會D質素幾掂架啦… Rolling Eyes

乜將軍澳仲有屋苑發現有沉降現象咩? Idea 自從房委會D樓出事之後,幾乎個個建築商都特別注重地基的施工啦…斷估佢地都唔會想影響公司嬼n譽N…唔駛咁擔心哩… Cool

反而我覺得今次牆磚剝落一事…可能係熱漲冷縮先會出現D咁鼤{象… Wink 不過…客戶服務中心除儘快作出執繕外…亦應該將事件反應比建築商知…最好鬘賒b安排一次全面餱URVEY (勘察)…唔好再有同樣情況出現喇﹗
回頂端
So

發表發表於: 星期三 一月 05, 2005 10:31 am    文章主題: 引言回覆

其實牆磚只是裝飾,同結構無關...

磁磚的質量一定有誤差,無可能百分百一樣,更加無可能要求發展商下下用德國/日本靚料。我覺得只要合符一定標準便可以接受,無必要小事化大 Confused

如果全個屋苑有超過 0.5% 有相同現像,才需要正視研究是否磁磚質量有問題 Wink

反而部份住戶牆身出現裂痕就必須正視,無理由年多兩年便出現裂痕,咁住十年咪分分鐘牆身剝落 Rolling Eyes 這是不合理的現象,我覺得發展商應負責維修
Evil or Very Mad
回頂端
salvatore

發表發表於: 星期三 一月 05, 2005 1:05 pm    文章主題: 引言回覆

karllau 寫到:
以我所知…幾年前鰡N軍澳區確係有出現沉降麉峟b…不過應該係富寧花園喎…而且『富寧』仲係房委會所興建鵅u居屋」添﹗大家都知房委會D質素幾掂架啦… Rolling Eyes

乜將軍澳仲有屋苑發現有沉降現象咩? Idea 自從房委會D樓出事之後,幾乎個個建築商都特別注重地基的施工啦…斷估佢地都唔會想影響公司嬼n譽N…唔駛咁擔心哩… Cool

反而我覺得今次牆磚剝落一事…可能係熱漲冷縮先會出現D咁鼤{象… Wink 不過…客戶服務中心除儘快作出執繕外…亦應該將事件反應比建築商知…最好鬘賒b安排一次全面餱URVEY (勘察)…唔好再有同樣情況出現喇﹗

將軍澳唔止果到有沉降哩~ Wink
Panky

發表發表於: 星期三 一月 05, 2005 2:37 pm    文章主題: 引言回覆

我屋企發現有磈磚因冷縮熱脹出現裂痕,但今天早上ST回覆應該不會跟進,I am very angry Twisted Evil

Bad Quality.. Twisted Evil
回頂端
Panky

發表發表於: 星期三 一月 05, 2005 3:44 pm    文章主題: 引言回覆

within one year and they said there are many reasons occur.
回頂端
So

發表發表於: 星期三 一月 05, 2005 4:03 pm    文章主題: 引言回覆

panky 寫到:
我屋企發現有磈磚因冷縮熱脹出現裂痕,但今天早上ST回覆應該不會跟進,I am very angry Twisted Evil

Bad Quality.. Twisted Evil

是廚房定廁所?是否地磚?
其實唔跟進都無辦法,但可否介紹負責裝修 st 的承辦商?
整要錢預驉A最怕佩唔返相同材料 Rolling Eyes

好以木門、地板咁,如果木門要換,相信 st 一定要我們換同款,但如果自己佩,必定佩唔返 Sad

另外地板,我有幾條花得好嚴重,其實可否叫客戶服務中心介紹換掉 Rolling Eyes
回頂端
csadmin

發表發表於: 星期三 一月 05, 2005 5:17 pm    文章主題: 引言回覆

其實之前有小部分住戶表示其單位不小心刮花地板,客戶服務中心會轉屆予屋苑地板供應商與單位業主直接洽談。

Brian, 如您就購買地板事宜有任何查詢地方,請向我們職員查。

Arrow
回頂端
Panky

發表發表於: 星期三 一月 05, 2005 5:19 pm    文章主題: 引言回覆

I've just rec'd a call from csadmin, he explained that he will try to ask building dept of ST to follow up. Razz

the cracked brick is near kitchen's window but not on the floor.
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票

各位尊貴的論壇盟友:

我們一直支持言論要自由,但在此懇請各位論壇盟友當您準備發表文章回覆文章前,請確保您所發表文章的內容是一件事實,而且內容並不會涉及下列任何一項︰

• 未得他人同意而公開他人之資料;
  • 揭露不能公開的機密檔案;
  • 含不雅或粗俗字詞或與之相近之字詞(包括諧音)的文章或連結;
  • 失實及沒有事實根據、謠言文章;
  • 過份誇張內容(包括對政策執行或運作的無理建議);
  • 含色情或恐嚇、種族或性別歧視的文章或連結;
  • 發起或煽動罵戰、人身攻擊或單打的文章;

此外,亦請各方好友細心留意避免因為用詞不慎而可能導致不必要的紛爭或引發訴訟而須承擔不必要之法律責任。

請愛護本網頁的討論板及維護我們論壇管理人免受不必要的困擾,衷心感謝您們的支持與幫忙!

翠豐論壇好朋友---csadmin / 客戶服務中心 啟