翠豐臺

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

公 屋 寶 達 村 走 廊 瓷 磚 剝 落

發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
csadmin

發表發表於: 星期一 一月 31, 2005 6:34 pm    文章主題: 引言回覆

瓷磚剝落不是只有公屋才出現!!!!建築公司也一直積極地作出維修跟進,ST又怎會是公屋呢!!!
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
yorknam

發表發表於: 星期四 二月 03, 2005 10:06 pm    文章主題: 引言回覆

smallmo 寫到:
如 果 施 工 時 手 工 好 , 瓷 磚 黏 實 牆 身 , 乜 天 氣 瓷 磚 都 唔 會 剝 落 。

可不可以叫南豐個邊解釋一下呀?

其實可能因為天氣突然急速下跌...熱漲冷縮先會出現咁嘅現象... Rolling Eyes
翠記又點可以同公屋相比呢? Shocked
而且...發展商好似之前已經即刻安排左測量師做堪察... Wink
我哋係咪應該大方d...比csadmin完成工程執繕後再公報檢測結果同原因呢?
有問題應該去解決左先 Wink
安全至上嘛 Cool
容後再要求佢作交代啦... Wink
回頂端
Karl Lau

發表發表於: 星期四 二月 03, 2005 10:21 pm    文章主題: 引言回覆

susannachoi 寫到:
smallmo 寫到:
如 果 施 工 時 手 工 好 , 瓷 磚 黏 實 牆 身 , 乜 天 氣 瓷 磚 都 唔 會 剝 落 。

可不可以叫南豐個邊解釋一下呀?

其實可能因為天氣突然急速下跌...熱漲冷縮先會出現咁嘅現象... Rolling Eyes
翠記又點可以同公屋相比呢? Shocked
而且...發展商好似之前已經即刻安排左測量師做堪察... Wink
我哋係咪應該大方d...比csadmin完成工程執繕後再公報檢測結果同原因呢?
有問題應該去解決左先 Wink
安全至上嘛 Cool
容後再要求佢作交代啦... Wink

I support "yorknam" suggestion, the MOST IMPORTANT is how to SOLVE the problem of the wall tiles rack-off,
due to the Chinese New Year Festival "Year of Rooster" is coming soon...
all residents are sincerely concern of the appearance of ST Rolling Eyes ,
for the sake of the aforesaid, I strongly request CSADMIN could rectified all rack-off tile ASAP.
回頂端
yorknam

發表發表於: 星期四 二月 03, 2005 10:26 pm    文章主題: 引言回覆

解決左問題先啦... Shocked
csadmin遲d再報告返啦...
不過唔好太慢喎...
回頂端
So

發表發表於: 星期五 二月 04, 2005 4:37 pm    文章主題: 引言回覆

OVER8989 寫到:
我只知有人話好似有人要掛(BUT NOT INCLUDE ME & SMALLMO) 大BANNER,唱發展商管理和用料POOR

都唔明 D 人做乜咁偏激搞衰自己屋苑 Shocked

D 人買新樓就當正自己住豪宅,要高人一等,小小事就要小事化大,屋苑管理人員就要好似下人咁任怨任鬧 Sad

好似入屋爆竊咁,保安部門已積極改善,而屋苑管理的表現亦算中上,處理投訴的反應亦可以接受,只是有時慢了幾拍 Laughing

至於用料差,我又唔係好覺,可能磁磚或裂痕事件都唔關我那層事,只要唔影響結構或唔會惡化,以咁o既呎價比咁o既用料算係咁啦,就算 $6xxx/呎屋苑用料都未見得好好多,一樣大把人投訴用料差啦 Confused

況且管理處都出晒通告,並無隱瞞,又答應跟進,我就接受得到佢o地的處理手法啦 Very Happy

暫時令我最不滿只是之前擺放雜物在門外問題,但現在已解決 Wink
同埋 CSADMIN 成日唔浦頭膚衍我們 Twisted Evil
回頂端
So

發表發表於: 星期六 二月 05, 2005 8:58 am    文章主題: 引言回覆

好彩我無興趣去 Laughing
聽到 D 咁o既老粗搞事,我都驚忍唔住同佢開火 Embarassed
回頂端
So

發表發表於: 星期六 二月 05, 2005 10:22 am    文章主題: 引言回覆

老粗即唔講道理的野蠻人 Wink
不先了解情況及分析而作胡亂反擊者 Cool
回頂端
csadmin

發表發表於: 星期六 二月 05, 2005 1:33 pm    文章主題: 引言回覆

各位真係對唔住,到今日先蒲頭,因為前兩天實在是繁忙,你如果見到一個頭髮蓬鬆、面無人色麊宣擐b翠記行走,果個就係本人 Sad ,之不過就快新年喇,所以而家都要精神爽利咁出薇鴾j家禳C Wink

睇完上面一番話,剎時間真係有些touch,我]一班同事大家都好想翠豐可以在T.W.成為NO.1,誓言要try our best(係咪好老土)但係真心話。我]每日都面對不同的人客及工作,處理每一個查詢、協助同投訴,可謂點滴在心頭。但係大家都明白咩洏s『專業』,就係要做到永遠要以客為先,嘗試將自己當作對方,而回應及跟進大家的問題,當我]知道翠記有瓷磚剥落,已經即刻同多個部門主管商討以那一個方法可以最快及有效地將問題解決,而結果就是當12月27日首先發現問題後,於1月3日已開始進行工程,因為由保安人員發現問題,匯報客戶服務中心p建築公司p發展商p承辦商p正式開工,其間真係涉及好多細節,我]作為南豐集團一份子,真係很重視客人意見,亦很有決心去解決每一項問題,因為我]勇於面對問題而唔係逃避責任,而最終能得到大家的體恤與認同,這一點很難能可貴,這種開明態度會令我]覺得在其它工作上更加要做得好齱C
回頂端
salvatore

發表發表於: 星期六 二月 05, 2005 10:08 pm    文章主題: 引言回覆

CSADMIN, 我都知你辛苦傢啦~ 我又何妨唔係~ Wink
大家都係打工仔~ 搵食艱難~ Crying or Very sad

見到大家咁寫, 我又有感而發, 各位請別介意, 亦請以平常心來看, 始終文字上睇唔出語氣~ Embarassed

sal sal從來都無當過你們一眾同工係下人, 成日要罵你傢~ Embarassed
csadmin你都見過我啦~ 我都係講道理既人來傢~ 而且仲會比返d建議你們添~ Cool

至於係唔係有人當正自己係豪宅, 芝麻綠豆小事都要化大來講,
就真係好見仁見智,
我承認我係成日上來表達意見,
都係有事發生佐先領出來同大家講唧~
我唔能夠係office hour打電話或見你們mo係事實,
唯有係網上表達意見~

我都好明白百零萬既平價樓唔能夠要求得太多 Crying or Very sad
但都係緊張自己既物業先講~ Wink
真係要做到各家自掃門前雪嗎? Crying or Very sad
唔係要做到大家都唔出聲先至叫好嘛~ Crying or Very sad
相信大家都唔想攪到咁既地步,
做得唔好, 係真係要去改進~ 改返好, 咪大家都當學到0野咯~ Wink
但當人家做得好, 係好應該加以表揚~ Razz
我亦好欣賞翠記mo同南豐係採取開明既態度來認對我們~ Cool

你們mo開得呢個forum都係希望多d interactive唧~
同埋, 講真, 可能你們年資較短, 未夠老鍊 Wink (努力, 加油~ Cool )
翠記都係得果4橦樓, 頂多咪1500左右個單位~ Wink
咁人家太古城, 麗港城, 人地咪仲多單位~ Wink
至於你們話投訴方面, 我又覺得小巫見大巫啦,
咁陽明山莊, 紅山半島, 寶馬山花園...果d投訴就真係正所謂"唔係人咁品"啦~
(我以前既鄰居真係係又call, 唔係又call mo來投訴, e.g.別家煮飯時"鑊氣"太大, 攻到另一家報稱"頂唔順"鬧到mo果到投訴~ Confused 作為另一戶鄰居既我都有點"頂佢唔順" Laughing )

我知brian你係講某forum有人話南豐手工差~
個人覺得算ok啦~
係爆磚事件係的確令人憂慮,
好可能你無遇上這件不快事啦~
(我相信你唔係話我既~ Embarassed , 希望真的不是啦~ Mr. Green )
mo表現我都覺愈來愈見有進步~ Razz
mo你們要繼續努力、加油~ Cool

大家都係坐埋一條船~ Razz
買樓都係想大家安居樂業唧~
共勉之~ Embarassed
salvatore

發表發表於: 星期一 二月 07, 2005 12:43 am    文章主題: 引言回覆

smallmo 寫到:
諺語有云..
愛之深,責之切..
希望mo 唔好當我o地在此的話是鬧你o地喇..
我o地想你o地work 得好d...
所以才打出我們想如何如何..
可能有時我的說話 Shocked Shocked Shocked 激了一d.... (only可能呀)
那是我o地對你o地有要求丫嘛...
如果你o地有空..
可以去地產城個forum..
去荃灣名逸居的broad see see....
佢o地已經唔要求佢o地的mo 什麼了...

(個人意見: 請prepare 充足d e 個topic, 可能月會會有d古古怪怪的人出現..)

好同意smallmo的話,
我們都係肉緊mo你們先講出來~ Wink
mo加油 Mr. Green ~~ 我們支持你~~~ Cool
salvatore

發表發表於: 星期一 二月 07, 2005 12:44 am    文章主題: 引言回覆

smallmo 寫到:
e...
2月唔駛開月會呀?
唔多覺有information 的??

我完全連每月你們有月會email收都唔知添啦~ Crying or Very sad
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票

各位尊貴的論壇盟友:

我們一直支持言論要自由,但在此懇請各位論壇盟友當您準備發表文章回覆文章前,請確保您所發表文章的內容是一件事實,而且內容並不會涉及下列任何一項︰

• 未得他人同意而公開他人之資料;
  • 揭露不能公開的機密檔案;
  • 含不雅或粗俗字詞或與之相近之字詞(包括諧音)的文章或連結;
  • 失實及沒有事實根據、謠言文章;
  • 過份誇張內容(包括對政策執行或運作的無理建議);
  • 含色情或恐嚇、種族或性別歧視的文章或連結;
  • 發起或煽動罵戰、人身攻擊或單打的文章;

此外,亦請各方好友細心留意避免因為用詞不慎而可能導致不必要的紛爭或引發訴訟而須承擔不必要之法律責任。

請愛護本網頁的討論板及維護我們論壇管理人免受不必要的困擾,衷心感謝您們的支持與幫忙!

翠豐論壇好朋友---csadmin / 客戶服務中心 啟