翠豐臺

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

呢期多左人白撞,各位小心門戶

發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
怪俠聖寶羅

發表發表於: 星期二 二月 15, 2005 11:06 pm    文章主題: 呢期多左人白撞,各位小心門戶 引言回覆

唔知係咪新年,我發覺呢幾個星期多左人無端端開我屋企大門,好彩我鎖左門0者,唔係咪死!

可能你會話呢d人係黎探朋友,摸錯門,但想深一層,點會有人探朋友連門鐘到唔按一下就開人門架,所以呼籲各位小心d。上次本來想立即衝出去問佢搵邊位,但轉過頭都唔見左佢,所以小心門戶呀各位!

管理處依家都做得好好,但可以再做好d同著緊d,隨左出入要登記外,探朋友送外賣等等最好都係要確認業主係度先俾佢入黎喇!!!!
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
So

發表發表於: 星期三 二月 16, 2005 11:10 am    文章主題: 引言回覆

咁 CSADMIN 真係要反映下 Rolling Eyes

我寧願我們屋苑比人鬧保安嚴密好過比人讚服務好... Rolling Eyes

我都覺得我們保安對拜年人仕較為寬鬆,雖然拜年人仕係極低風險類別,但難免真係有人打扮光鮮混水摸魚 Confused

其實保安見到有陌生人拿著禮物,就算一家大細狀似拜年,亦可以好親切咁問係咪拜年,順便問埋找邊戶,如果覺得有小小風險,亦可要求登記。

有時咁o既服務未必係擾民,反而比人覺得我們保安專業盡責 Wink

好似 fourbanana 所講,根本唔應該發生,找人唔記得那戶可以打電話、打手提、按門鈴甚至拍門,點會試下自己開唔開到 Evil or Very Mad
回頂端
csadmin

發表發表於: 星期三 二月 16, 2005 11:50 am    文章主題: 隨其他人士進入均要 引言回覆

其實我地於新年前已經內部通告了保安組員工關於對一些較易被忽略之大士,例如叔伯、嬸嬸或穿著斯文之士,如非住客及自行開門者均要進行查問,因為有消息顯示有竊匪利用此類身份而喬裝找親人而進入屋苑,「即是白撞」,如被人識破則表示找錯地址,但不排除有其他動機,所以我地會小心留意 Shocked ,但希望大家如果有親人被我們大堂職員查問時,唔好有所誤會,最近亦曾因此類事件而引起了業戶家人不滿,其實大堂職員已被訓示會禮貌執行有關職務的。對於引起之不便,希望大家體恤。 Embarassed
回頂端
salvatore

發表發表於: 星期三 二月 16, 2005 12:29 pm    文章主題: 引言回覆

我贊成brian既講法~ Cool

csadmin加油唷~~~ Razz
怪俠聖寶羅

發表發表於: 星期三 二月 16, 2005 12:48 pm    文章主題: 引言回覆

其實大家自已都應該提高警覺....因為我地始終係無鐵門,只得一道門做"最後防線"
之前我都遇過有人按鐘話搵人(又係唔按鐘開門果隻)...
當佢話搵錯人走左之後,我即刻睇下電梯閉路電視,睇下佢有無可疑 Exclamation ....
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票

各位尊貴的論壇盟友:

我們一直支持言論要自由,但在此懇請各位論壇盟友當您準備發表文章回覆文章前,請確保您所發表文章的內容是一件事實,而且內容並不會涉及下列任何一項︰

• 未得他人同意而公開他人之資料;
  • 揭露不能公開的機密檔案;
  • 含不雅或粗俗字詞或與之相近之字詞(包括諧音)的文章或連結;
  • 失實及沒有事實根據、謠言文章;
  • 過份誇張內容(包括對政策執行或運作的無理建議);
  • 含色情或恐嚇、種族或性別歧視的文章或連結;
  • 發起或煽動罵戰、人身攻擊或單打的文章;

此外,亦請各方好友細心留意避免因為用詞不慎而可能導致不必要的紛爭或引發訴訟而須承擔不必要之法律責任。

請愛護本網頁的討論板及維護我們論壇管理人免受不必要的困擾,衷心感謝您們的支持與幫忙!

翠豐論壇好朋友---csadmin / 客戶服務中心 啟