翠豐臺

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

95A - Minibus poor services
前往頁面 上一頁  1, 2, 3  下一頁

發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
Tina Lam

發表發表於: 星期日 二月 20, 2005 11:55 am    文章主題: 引言回覆

無竟爭邊到有進步, 95A現在的情況就係,投訴接受,服務招舊,所以要同政府反應,如果當95A知道可能無佐個牌,你估佢地改唔改善呢 Question
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息

發表發表於: 星期日 二月 20, 2005 12:11 pm    文章主題: 引言回覆

csadmin 寫到:
客戶服務中心一直密切留意95A小巴之服務班次數目並與95A小巴承辦商保持良好溝通。
客戶服務中心於日前向小巴公司人員反映要求其改善於力新廣場之侯車時間,以縮短乘客之等候時間。小巴公司同時表示會參考有關於非繁忙時間加至4-5部小巴行走之建議,而本中心將繼續監察95A小巴之運作以達至穩定之服務水準。 Arrow

我想知道你們怎樣監察95A小巴之運作 ? Please advise Question 入佐伙都1年半啦,服務水準都係咁差?我諗CSADMIN要諗下辦法,如果唔係,面子可在啊 !!

其實哩個TOPIC都係翻 抄,因CSADMIN 之前都係咁樣會覆 而95A麊A務照舊 Twisted Evil
回頂端
cachow

發表發表於: 星期一 二月 21, 2005 1:14 am    文章主題: 引言回覆

其實有無諗過建議巴士公司將屯門出荃灣地鐵既巴士減價至2.3-3 呢.
因為巴士仲密過95a. 但係價錢就4.2.

如果巴士公司願意的話,我們便多個選擇
回頂端
cachow

發表發表於: 星期一 二月 21, 2005 1:18 am    文章主題: 引言回覆

另外,如果唔係小巴公司經常停好耐車等客,我們便不用等好耐車呢.
有時等十分鐘都試過. 同埋我唔明點解要一架車來,一加車走呢.
點解唔可以每五分鐘就要開車,去到力生等五分鐘又要開車呢..
回頂端

發表發表於: 星期一 二月 21, 2005 12:52 pm    文章主題: 引言回覆

cachow 寫到:
另外,如果唔係小巴公司經常停好耐車等客,我們便不用等好耐車呢.
有時等十分鐘都試過. 同埋我唔明點解要一架車來,一加車走呢.
點解唔可以每五分鐘就要開車,去到力生等五分鐘又要開車呢..

Good idea Very Happy
回頂端
So

發表發表於: 星期一 二月 21, 2005 6:28 pm    文章主題: 引言回覆

九巴咁大間公司無可能講兩句便減 Rolling Eyes

但他們的收費確實要檢討,39M 由荃威 to MTR 路程仲遠都係收 $3.0,有乜理由屯門出來的巴士去荃灣 MTR 要 $4.x,同屯門經荃灣去葵涌同價,在愉景撘仲唔抵,即係叫人唔好搭,明知無盲丙會搭,咁做根本係浪費自己公司資源。 Evil or Very Mad
回頂端

發表發表於: 星期二 二月 22, 2005 12:57 am    文章主題: 引言回覆

Dear All

其實好簡單,只要多D人同運輸署反映95A之服務,咁先係辦法呀! 請各位盡快行動啦! Exclamation Smile
回頂端

發表發表於: 星期二 二月 22, 2005 6:40 pm    文章主題: 引言回覆

smallmo 寫到:
KMB 多班次而且又密喎...

兼且站站停,在早上上班時間重會排隊入站上落客添,落客多上客小,果然係好方法
回頂端

發表發表於: 星期三 二月 23, 2005 10:51 am    文章主題: 引言回覆

smallmo 寫到:
KMB 停幾個站.(我記得係2個)

如果BUS 要排隊.你MINIBUS 更加TIM LA.
落客多上客少不是好嗎?????!!!!!!!!!!!!!!!!

你可以明早(8:00 - 8:30)試下搭巴士去荃灣,睇下排幾耐先可以埋站落客,及每一個站又停幾耐先落完客。

最終都係要95A改善服務及ST 有自己的SHUTTLE BUS.

ps。 千其唔好以為你自己諗到就當真先得
回頂端

發表發表於: 星期三 二月 23, 2005 6:19 pm    文章主題: 引言回覆

smallmo 寫到:
如果我唔駛返工我會try o下...

有關shuttle bus 我只有一個意見就是用者自付!!!!

我之前住屯門的!!!!!!
由st 去mtr 要多久我想我比你清楚好多.!!!

咁未係囉,如果kmb又快又好,咁係趕返工都搭kmb 啦,連你都唔搭kmb去Tsuen Wan MTR station, 咁你話有幾好勒??講來講去都係要有自己的shuttle bus or 95A 增加班次(3-5分鐘於繁忙時間)一班,5部車加到8部車先可以解決問題,如果唔乜野方法都係無用!
回頂端
cachow

發表發表於: 星期四 二月 24, 2005 2:21 am    文章主題: 引言回覆

點解晚上十一點過d ,得返一部小巴行走架..我等鰶W過十分鐘先再有車返.
仲要係同一個司機.

唔係諗住就11.45pm ,就得返一部車呀? 兩架都無..

唔好話俾我聽去髐J油...呀! 因為以前小巴公司都試過咁答過..
回頂端
So

發表發表於: 星期四 二月 24, 2005 9:47 am    文章主題: 引言回覆

Julian Leung 寫到:

講來講去都係要有自己的shuttle bus or 95A 增加班次(3-5分鐘於繁忙時間)一班,5部車加到8部車先可以解決問題,如果唔乜野方法都係無用!

咁短的路程,來回線每邊四架車,可能每隔十個車位已有一架,唔係掛 Shocked

你究竟有無真的睇錶計過於返工繁忙時間平均要等幾耐 Rolling Eyes
回頂端

發表發表於: 星期四 二月 24, 2005 3:11 pm    文章主題: 引言回覆

brian 寫到:

講來講去都係要有自己的shuttle bus or 95A 增加班次(3-5分鐘於繁忙時間)一班,5部車加到8部車先可以解決問題,如果唔乜野方法都係無用!

咁短的路程,來回線每邊四架車,可能每隔十個車位已有一架,唔係掛 Shocked

你究竟有無真的睇錶計過於返工繁忙時間平均要等幾耐 Rolling Eyes

咁你想人等車或是車等人,又或是係車內等開車,唔使係條街食塵/吸死氣??
就係咁短的路程都做得唔好,係未要投訴先 Exclamation
回頂端
So

發表發表於: 星期四 二月 24, 2005 4:53 pm    文章主題: 引言回覆

咁你想人等車或是車等人,又或是係車內等開車,唔使係條街食塵/吸死氣??

咁o既要求,相信要電召的士或自己駕車才可做到 Rolling Eyes
$2.3 想要有咁o既服務 Rolling Eyes

請問你以前住邊 Question
你好像唔係好習慣香港的公共交通 Wink
回頂端

發表發表於: 星期五 二月 25, 2005 1:21 am    文章主題: 引言回覆

brian 寫到:

咁o既要求,相信要電召的士或自己駕車才可做到 Rolling Eyes
$2.3 想要有咁o既服務 Rolling Eyes

請問你以前住邊 Question
你好像唔係好習慣香港的公共交通 Wink

我唔係新移民,所以無得過且過,馬馬虎虎DD 咁高尚的精神,就因為我係土生土長的香港人唔可以另這些無要求的思想散播。葵青,荃灣可能比你熟悉 Very Happy ,屯門就唔熟,因太多新移民,怕怕!! Sad

$2.30 都係錢,如唔使錢乜服務都無問題。
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3  下一頁
2頁(共3頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票

各位尊貴的論壇盟友:

我們一直支持言論要自由,但在此懇請各位論壇盟友當您準備發表文章回覆文章前,請確保您所發表文章的內容是一件事實,而且內容並不會涉及下列任何一項︰

• 未得他人同意而公開他人之資料;
  • 揭露不能公開的機密檔案;
  • 含不雅或粗俗字詞或與之相近之字詞(包括諧音)的文章或連結;
  • 失實及沒有事實根據、謠言文章;
  • 過份誇張內容(包括對政策執行或運作的無理建議);
  • 含色情或恐嚇、種族或性別歧視的文章或連結;
  • 發起或煽動罵戰、人身攻擊或單打的文章;

此外,亦請各方好友細心留意避免因為用詞不慎而可能導致不必要的紛爭或引發訴訟而須承擔不必要之法律責任。

請愛護本網頁的討論板及維護我們論壇管理人免受不必要的困擾,衷心感謝您們的支持與幫忙!

翠豐論壇好朋友---csadmin / 客戶服務中心 啟