翠豐臺

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

2005-2006年度 翠豐臺 管理費及財政預算案事宜

發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
salvatore

發表發表於: 星期日 三月 20, 2005 12:42 am    文章主題: 引言回覆

請將收入預留及撥備大約5%做"維修基金"~ Cool
salvatore

發表發表於: 星期日 三月 20, 2005 12:56 am    文章主題: 引言回覆

但想再撥多少少~ Cool
始終過多10年8年好多時好多東西都要維修~
咁到時大家就不用夾錢或夾少d錢錢~ Embarassed
salvatore

發表發表於: 星期日 三月 20, 2005 1:01 am    文章主題: 引言回覆

唉, 係囉~
咁大家都應該明白我想講咩啦~ Crying or Very sad
salvatore

發表發表於: 星期日 三月 20, 2005 1:05 am    文章主題: 引言回覆

真的夠嗎??
咁到時就唔好再問我們拿錢錢維修囉~ Cool
呵呵呵~ Mr. Green
So

發表發表於: 星期一 三月 21, 2005 9:57 am    文章主題: 引言回覆

昨天陪朋友在荔枝角、美孚睇長X二手新樓,一個剛入伙,一個入了伙兩年左右,它們的外觀裝飾的確極盡豪華,但原來他們的用料比我們屋苑不知差幾多,有些單位住了兩年已經好殘,另外可能因為同一發展商,兩個屋苑的 lift 都是非常細,企五個成年人已經好難轉身,而部 lift 只可承受 10 人 (750kg),但當第八個人入 lift 已經 overload,仲要只係有男有女,個個中等身型......簡直好像二三十年舊樓的 lift 重新包裝外觀咁,得四部咁o既 lift 真係唔知點應付繁忙時間居民出入,仲要起到四五十層.....另一樣就係停車場都計入住宅樓層,住五樓 = 住一樓,簡直搵笨~~~另外 6xx 呎(600尾)單位個廳係闊過我們,但間主人房卻好像細過我們,真係唔知點擺衣櫃同雙人床,其他差不多,主要係樓景先比較靜,如果開楊景馬路聲嘈過我們幾倍,仲要係星期日無咁多車~~最後一樣就係我們最憎的鞋、地氈全部可以放在門外,一梯八伙有六伙都係咁放,其中一個千呎大單位門外仲有一家大細五對鞋 Confused 咁o既 6xx 呎樓入場費都要 24x 萬 (仲要五樓[即一樓] + 銀主盤 + 公屋/居屋/學校景) 平均起碼要 280 萬。

昨天睇完樓忽然覺得我們屋苑的管理、用料已經是中上,非常滿意 Laughing Laughing
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
So

發表發表於: 星期一 三月 21, 2005 10:25 am    文章主題: 引言回覆

對!6xx呎 三百幾萬樓用豐澤牌洗衣機 Laughing Laughing
回頂端
salvatore

發表發表於: 星期一 三月 21, 2005 8:07 pm    文章主題: 引言回覆

咁大家現在應該算ok滿意我們翠記既"質素"啦~ Laughing Laughing Laughing
mo要加油唷~ Cool
yorknam

發表發表於: 星期二 三月 22, 2005 12:09 am    文章主題: 引言回覆

其實...翠記的quality唔錯o架喇...
大家有無去參覲過同等價錢的樓盤呢??
小女曾經去過大角咀xx豪庭..
用料似乎並無翠記咁好喎﹗
而且d家電仲全部係國產貨添 Sad
我既然住得呢度...就梗係覺得翠記好啦﹗
大家話係咪先?

不過...業委會的表示就似乎令大部份業主跌眼鏡咯 Rolling Eyes
回頂端
salvatore

發表發表於: 星期二 三月 22, 2005 12:18 am    文章主題: 引言回覆

如同級價錢來計, 南豐樓的確係口碑不錯~
但同系同期推出的將廣, 好明顯係比翠記各方面(包括用料, mo, 及會所設施, 花園等...)既質素好好多~
(唉, 人家連張住戶證既設計都無咁"娘"~)
都唔係好明點解同系同期(差不多)同價既都差咁鬼多~ Crying or Very sad
當然會有人反駁我: 人家有8橦, 翠記只得4橦, 係會比較輸蝕一點~
but 翠記so far來講都叫ok滿意~ Cool
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票

各位尊貴的論壇盟友:

我們一直支持言論要自由,但在此懇請各位論壇盟友當您準備發表文章回覆文章前,請確保您所發表文章的內容是一件事實,而且內容並不會涉及下列任何一項︰

• 未得他人同意而公開他人之資料;
  • 揭露不能公開的機密檔案;
  • 含不雅或粗俗字詞或與之相近之字詞(包括諧音)的文章或連結;
  • 失實及沒有事實根據、謠言文章;
  • 過份誇張內容(包括對政策執行或運作的無理建議);
  • 含色情或恐嚇、種族或性別歧視的文章或連結;
  • 發起或煽動罵戰、人身攻擊或單打的文章;

此外,亦請各方好友細心留意避免因為用詞不慎而可能導致不必要的紛爭或引發訴訟而須承擔不必要之法律責任。

請愛護本網頁的討論板及維護我們論壇管理人免受不必要的困擾,衷心感謝您們的支持與幫忙!

翠豐論壇好朋友---csadmin / 客戶服務中心 啟