翠豐臺

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

點解唔將管理費及財政預算案放上網?
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
Luca

發表發表於: 星期三 三月 23, 2005 12:08 pm    文章主題: 點解唔將管理費及財政預算案放上網? 引言回覆

報告板的字又細,預算案又長,好難睇....可唔可以將管理費及財政預算案放上網??
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
salvatore

發表發表於: 星期四 三月 24, 2005 11:32 am    文章主題: Re: 點解唔將管理費及財政預算案放上網? 引言回覆

1000002305 寫到:
報告板的字又細,預算案又長,好難睇....可唔可以將管理費及財政預算案放上網??

係囉, 做咩唔擺埋上網唧~ Laughing
客戶服務中心

發表發表於: 星期四 三月 24, 2005 4:22 pm    文章主題: Re: 點解唔將管理費及財政預算案放上網? 引言回覆

salvatore 寫到:
1000002305 寫到:

係囉, 做咩唔擺埋上網唧~ Laughing

有得睇啦! Wink

http://www.summit-terrace.net/index.php

最新消息 Budget of Summit Terrace (2005-2006)
回頂端
Luca

發表發表於: 星期四 三月 24, 2005 4:31 pm    文章主題: 引言回覆

Great Job!
回頂端
salvatore

發表發表於: 星期四 三月 24, 2005 7:55 pm    文章主題: 引言回覆

真乖巧~ Laughing
salvatore

發表發表於: 星期五 三月 25, 2005 1:50 am    文章主題: 引言回覆

Shocked 哇, 你們d制服洗唔洗咁貴呀~
2年換1次,
Security Guard 12個人要洗成$18,480?? Shocked 每人$1540~ Shocked
講真, 寧願制服平d, 你們加少少人工/allowence好過~ Wink

薪金就反而真係少喎~ Sad
特別係最辛苦既保安及會所前線人員~ Crying or Very sad
salvatore

發表發表於: 星期五 三月 25, 2005 2:07 am    文章主題: 引言回覆

Shocked deployment rate點解咁高傢~ Sad
salvatore

發表發表於: 星期六 三月 26, 2005 12:29 am    文章主題: 引言回覆

no~ Wink
salvatore

發表發表於: 星期六 三月 26, 2005 1:00 am    文章主題: 引言回覆

或者我講得清楚少少,
翠記共有44位員工, 保安部就共有26人,
大家成日話翠記治安唔太好, 但保安部係總人手既59%
而呢59%的員工則屬比較人工低的工種,
咁大家要諗諗究竟係人手比例不足, 定係某些工種人工偏高~ Wink
(當然, 學歷、技術同經驗...等不能作比較 Wink )
定抑或要再增加某部份資源?? 或某些工種比例要再定位?? 又或者係管理級所發既工作"指引"要再評估?? Rolling Eyes

而admin & office team好坦白講, 無疑人工最高,
但又咁講, 真係要做到好"功課"先叫令人信服~
唔係單係"講"優質服務就得~
要真係做到出來至算數~ Wink
so far來講算叫ok~ Laughing

個人認為員工制服有點貴, d錢用來加少少人工/allowence/小小獎金好過~
咁motivation可以高d嘛~ Cool

仲有維修基金呢??
似乎撥備少了一點點~ Wink
萬一翠記要維修上來, 果條數真係.......................... Crying or Very sad

活動(旅行, 興趣班...)
無咩點提及喎~ Rolling Eyes

暫粗略來睇呢份budget planning算叫ok,
都無咩話好"大洗"
mo你要加油唷~ Cool
salvatore

發表發表於: 星期一 三月 28, 2005 11:13 pm    文章主題: 引言回覆

係囉, 我都唔係好明~ Confused
唔通, 老太爺就係............. Shocked
Luca

發表發表於: 星期四 三月 31, 2005 10:55 am    文章主題: 引言回覆

CSAdmin

Can you explain the what will be done in the Energy saving program? The total cost would be 420,000 per annual.

What is the saving in the Energy Cost after implmentation ?
What is the rate of return of the cost?
回頂端
Luca

發表發表於: 星期四 三月 31, 2005 11:02 am    文章主題: 引言回覆

CSAdmin

In item 10 footnote,

what is the details of 'other major improvement items' need to be absorbed by sinking fund?

It seems that the budget does not reserve for that.
回頂端
Luca

發表發表於: 星期四 三月 31, 2005 11:07 am    文章主題: 引言回覆

OVER8989 寫到:
sinking fund is another a/c.

Yes I know, I mean it seems that there are other items we need to spend but not mentioned in the budget. Of course if the expense if not forseeable, it Ok. But if it is planned, it should be detailed in the budget.
回頂端
Luca

發表發表於: 星期四 三月 31, 2005 11:15 am    文章主題: 引言回覆

OVER8989 寫到:
=35,000/MONTH.

The main concern is not the amount we spend in the programme, but it is important that when we can get back the money through saving in electrical cost after implementation of the programme?
回頂端
Luca

發表發表於: 星期四 三月 31, 2005 1:32 pm    文章主題: 引言回覆

1000001428 寫到:
就算save到money都不會是short time的, 之後的維修費才是大問題呢. Exclamation Exclamation Exclamation

Agree. So the rate of return shall be known before implementation
(The cost = capital cost + maintenance cost of the new equipment)

Also, the life-cycle of the equipment shall be known otherwise
the equipment need to replace before we can earn back the money Very Happy
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票

各位尊貴的論壇盟友:

我們一直支持言論要自由,但在此懇請各位論壇盟友當您準備發表文章回覆文章前,請確保您所發表文章的內容是一件事實,而且內容並不會涉及下列任何一項︰

• 未得他人同意而公開他人之資料;
  • 揭露不能公開的機密檔案;
  • 含不雅或粗俗字詞或與之相近之字詞(包括諧音)的文章或連結;
  • 失實及沒有事實根據、謠言文章;
  • 過份誇張內容(包括對政策執行或運作的無理建議);
  • 含色情或恐嚇、種族或性別歧視的文章或連結;
  • 發起或煽動罵戰、人身攻擊或單打的文章;

此外,亦請各方好友細心留意避免因為用詞不慎而可能導致不必要的紛爭或引發訴訟而須承擔不必要之法律責任。

請愛護本網頁的討論板及維護我們論壇管理人免受不必要的困擾,衷心感謝您們的支持與幫忙!

翠豐論壇好朋友---csadmin / 客戶服務中心 啟