翠豐臺

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

服務承諾
前往頁面 1, 2  下一頁

發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
Luca

發表發表於: 星期三 四月 13, 2005 11:19 am    文章主題: 服務承諾 引言回覆

請問MO有沒服務承諾

例如收到投訴的回覆時間
網上提問的回覆時間
....

如果有,是幾多?
如果沒有,是否應該訂立?
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
Luca

發表發表於: 星期三 四月 13, 2005 2:43 pm    文章主題: 引言回覆

OVER8989 寫到:
他們最就應該有呢,但網上提問的回覆時間,真可能有困難呢 Laughing

csadmin 成日選擇地答問題,所以回覆時間有指標才對.
回頂端
csadmin

發表發表於: 星期四 四月 14, 2005 11:13 am    文章主題: 引言回覆

當接獲客戶之口頭或書面提出之意見或投訴,我們會將個案分發有關跟進部門,並界定投訴是否即時安排解決。如可即時解決,將回覆客戶跟進結果及填寫於「客戶意見記錄簿」內。如未能即時解決,我們將與客戶聯絡並交待跟進安排至解決為止。
我們各服務中心職員均依據公司指引盡快為客戶解決問題。

至於網上討論區目的是一個讓業戶彼此交流意見及作為消閒式之網絡平台,而業戶有任何疑問,歡迎直接致電客戶服務中心與我們聯絡,我們亦根據上述程序跟進。當然,就一些有關資料性或關於屋苑客戶服務之問題意見,我們亦會在網上作出回覆。
Arrow Wink
回頂端
salvatore

發表發表於: 星期四 四月 14, 2005 1:51 pm    文章主題: 引言回覆

唉, 人家都係打工仔來唧~ Wink
又唔係老闆, 佢地又未必能夠話得事既~ Wink
況且有d問題的確係好難答~
條條要即答/"好快答到"又真係好難做到既~ Wink
佢答得既, 就係要做到先叫服務承諾

有限訂回覆務投訴/網上提問的回覆時間當然係好~ Razz
亦都明白我們(住客)當然會係心急. 想有咁快得咁快知答案啦~

但將心比已, 有d問題換轉係你, 你又能即刻或短時間回答到嗎? Embarassed
大家都比d時間包容mo啦~ Wink
我們0下0下迫佢入死角都無咩意思~ "贊"自己鑽埋做牛角尖~ Wink
若果佢地係迴避/拒答/死拖/比個差既答覆/態度欠佳...咁就非"炳"都不可啦~ Mad
大家都要你氹0下我, 我又氹0下你先開心傢嘛~
嗱, mo~ 識做啦~ Cool

講開又講, 呢個forum攪攪0下好似變佐投訴版~ Laughing
翠記應該唔止淨係得不滿同投訴既~
仲有好多0野傢嘛~
不妨利用0下"我的相簿", 果到好似無咩人用咁~ Wink
Luca

發表發表於: 星期四 四月 14, 2005 3:31 pm    文章主題: 引言回覆

We have raised a lot of suggestions and questions in the forum and we cannot expect when the CS will answer.
What CS is doing now is to selectively answer the questions, and just ignore most of the questions raised. That's the problem.

I agreed that it is hard for CS to reply the quiry within a short period of time, but with a target we can expect when CS will reply and we can acertain CS has been considered your sugguestions. Actaully, CS can set a target of replying the quiry by one-month time. At least, we can know when we will get the feedback.
回頂端
Luca

發表發表於: 星期四 四月 14, 2005 11:19 pm    文章主題: 引言回覆

OVER8989 寫到:
set a target of replying the quiry by one-month time. At least, we can know when we will get the feedback. I AGREE BUT你對他真好,I THINK 10 DAYS IS ENOUGH Laughing

I think CS need time to collect the opinion from web and other source... and most of the time it is hard for he to reply so quick. So I think at most 1 month is acceptable. But if they can reply early, that better..
回頂端
Luca

發表發表於: 星期五 四月 15, 2005 9:14 am    文章主題: 引言回覆

現在的問題正是CSAdmin只會選擇性地解答住戶問題,我們根本不知道
CSAdmin對問題的見解或會否有跟進.例如通往錦豐園行人路工程等問題,一直都沒有回應.另外,如果MO已作跟進或改善,可以透過回應令住戶知道,從而鼓勵住戶更主動提出改善ST居住環境的建議.
回頂端
Luca

發表發表於: 星期五 四月 15, 2005 1:13 pm    文章主題: 引言回覆

條路有一半的支撐剪下,所以闊少少.但仍有一半路段沒有改善.早上有人等巴士時,跟本不足夠行人經過.
回頂端
yorknam

發表發表於: 星期五 四月 15, 2005 11:43 pm    文章主題: 引言回覆

1000001428 寫到:
我感覺他們是欺善怕惡的一群!!!! 同意嗎?????? Evil or Very Mad Evil or Very Mad

會唔會係佢地有難處?
最近我見到份翠記業委會主席發出的問卷...
我感覺問卷內容似乎極端地針對管理公司...
事實上...我間中亦會反映意見...並要求管理公司盡怏跟進處理...
而我個單位的house file(管理公司存檔記錄)分分鐘有成本黃頁咁厚..
但在我立場而言...我感到管理公司確實努力地不斷改進..
何不給予其改善空間的時間呢?

眼看業委會的問卷中提到有關管理職員的年終雙糧一事...
本人真的感到很痛心﹗點解業委們可以咁無情?
作為打工仔的我...深切在意到農曆年過節的艱苦..
雙糧實在太重要喇﹗﹗
眼見香港經濟慢慢轉好...
唔通各位翠記業主們會希望自己過著永無雙糧
的日子麼?
我希望人人有工開...人人有雙糧...快d回復97前經濟...唔好太無良喇
回頂端
salvatore

發表發表於: 星期五 四月 15, 2005 11:56 pm    文章主題: 引言回覆

我好同意yorknam既講法~
業委會實在太無情~~~
大家都係人, 大家交果一千幾佰管理費就真係大晒咩~
mo佢地無晒d福利你地又好開心咩~~ Mad

我唔係維護mo, 雖然我成日都炳佢地,
但我亦感覺mo佢地係有跟進事件, 也有進步, 只係時間慢佐少少~
翠記只係得果2年樓, 大家比d時間人地做事好唔好~ 處理係要時間傢~
呢個世界係無咁ideal, 如果有咁ideal既屋苑唔該話我知~

果份問卷調查完完全全係煸動及不中肯, 咁對mo係不公平, 亦損害業委會形象, 令人反感~
你們真係覺得換佐間mo公司, 翠記就一定會好傢咩? sorry, 我好有保留~
yorknam

發表發表於: 星期六 四月 16, 2005 12:19 am    文章主題: 引言回覆

我真係對d無良僱主非常反感...
刻扣工資..削減福利...
尤其削減雙糧呀~~~~

業委會成員們...古語有云:
今日吾軀歸國土~~~~
他朝君體也相同呀~~~

今日...你對他人的百般苛刻...日後你亦有機會承受返..
若然未報...或者只係時辰未到咋...
請三思而後行﹗
因為我地翠記的業戶...並非無良僱主呀
回頂端
salvatore

發表發表於: 星期六 四月 16, 2005 12:50 am    文章主題: 引言回覆

雖然最近係發生佐一件不尋常的門鎖事件~
MO係好唔0岩, 真係要炳~ Mad
若好明白受害者的不滿及痛恨~ Wink
換轉係當時人係我, MO呢幾個月都肯定無好日子過~ Wink
但係唔係真係換佐MO就100%保證到一定不會發生同類事件先? Rolling Eyes

既然係比佐警方跟進, 大家應再密切監察該事件, 而MO唔該請你醒目少少, 儘快澄清今次事件, 以免中間有communication error~

而業委及我們, 現在應係諗計去訂立守則, 以防再發生同類事件~ Cool
Luca

發表發表於: 星期六 四月 16, 2005 9:15 am    文章主題: 引言回覆

我好同意yorknam,salvatore and over既講法
其實st mo已經表現不錯,試問有幾多mo
會setup 討論區給住戶?雖然仍需改善,但已經比上不足,比下有餘.

打工仔一年做到晚,連年終雙糧都要cut,好似有點兒那過.
其實最近st已經流失了部份座頭員工,如果連雙糧都沒有,只會加快流失...
回頂端
yorknam

發表發表於: 星期六 四月 16, 2005 9:18 am    文章主題: 引言回覆

當然我亦好希望管理費可望有調整的空間..
但假如要將管理人員的人工開刀..
未免太急功近利喇..
Twisted Evil Evil or Very Mad Twisted Evil Evil or Very Mad
回頂端
Luca

發表發表於: 星期六 四月 16, 2005 9:27 am    文章主題: 引言回覆

smallho,

末修改前係點?可唔可以透露少少?
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2  下一頁
1頁(共2頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票

各位尊貴的論壇盟友:

我們一直支持言論要自由,但在此懇請各位論壇盟友當您準備發表文章回覆文章前,請確保您所發表文章的內容是一件事實,而且內容並不會涉及下列任何一項︰

• 未得他人同意而公開他人之資料;
  • 揭露不能公開的機密檔案;
  • 含不雅或粗俗字詞或與之相近之字詞(包括諧音)的文章或連結;
  • 失實及沒有事實根據、謠言文章;
  • 過份誇張內容(包括對政策執行或運作的無理建議);
  • 含色情或恐嚇、種族或性別歧視的文章或連結;
  • 發起或煽動罵戰、人身攻擊或單打的文章;

此外,亦請各方好友細心留意避免因為用詞不慎而可能導致不必要的紛爭或引發訴訟而須承擔不必要之法律責任。

請愛護本網頁的討論板及維護我們論壇管理人免受不必要的困擾,衷心感謝您們的支持與幫忙!

翠豐論壇好朋友---csadmin / 客戶服務中心 啟