翠豐臺

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

第二屆業主委員會........................
前往頁面 1, 2, 3, 4  下一頁

發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
大毛蟲

發表發表於: 星期二 十月 18, 2005 11:15 am    文章主題: 引言回覆

Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

無><睇!!!!!

Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
幾多壯志幾多情長 幾多的考驗練我修養
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
kwtsoi

發表發表於: 星期二 十月 18, 2005 1:53 pm    文章主題: 引言回覆

據我所知, 核數係睇吓條數有冇入錯 account, 並唔係管 d 錢點用!!!
d 錢用得唔啱, 係 MO 的問題, 又可必係道無風起浪呢?!
回頂端
kwtsoi

發表發表於: 星期二 十月 18, 2005 2:18 pm    文章主題: 引言回覆

入 account 的意思唔係入錢落銀行戶口......
入 account 簡單d 的意思係在適當的帳目中扣數.......
我唔係乜讀書人, 只係平時多睇多聽而小說話, 咁咪學到多d嘢囉!!!!!
回頂端
kwtsoi

發表發表於: 星期二 十月 18, 2005 3:22 pm    文章主題: 引言回覆

那為何你不當面在大會上提出問題????
那為何你不直接找司庫問一問原因????

我諗我重好後生, 好多嘢都要學, 好多嘢都重要睇多d......

比 d 嘢你睇:
audit
Definition 1

An examination and verification of a company's financial and accounting records and supporting documents by a professional, such as a Certified Public Accountant.

Definition 2

An IRS examination of an individual or corporation's tax return, to verify its accuracy. An audit is an IRS examination of an individual or corporation's tax return, to verify its accuracy. There are three types of audits: correspondence audits (the IRS mails a request for additional information), office audits (an interview is conducted at a local IRS office), and field audits (an interview is conducted at a taxpayer's place of business, for a corporate tax return). Since there is always the chance of an audit, experts recommend keeping good records to support all the information in a return. The reason detailed and accurate bookkeeping is so important is that the burden of proof is on the filer, not the IRS.
回頂端
tamkl

發表發表於: 星期二 十月 18, 2005 5:54 pm    文章主題: 引言回覆

希望大家心平氣和一o的同比少少禮貌先, 否則好難討論到問題!

首先, 以我理解, audit 當然唔單祗將開支分類表列o甘簡單! 每條數係o米預先穫得授權, 係o米reasonably, 有冇弄虛作假或誤導, 以至整個accounting system 有冇完善和可以信賴的 internal control, 呢o的都係一個好的核數師會關注到; 但另一方面, 核數師作的只是一個 test basis 的 examination, 而非全盤數幫你由頭到尾檢查, 而最重要o既係佢地著重開支o既 "合法" 性而非 "合理" 性, 是否合理? 責任便落在 mo的控制與 業委的監管身上!

不過, mo 是否可以把財政報告upload 上網呀?
回頂端
kwtsoi

發表發表於: 星期二 十月 18, 2005 7:44 pm    文章主題: 引言回覆

我諗我再重申一次:
我絕對同 MO 及司庫無任何關係....

你問我核數的職責, 我咪查字典, 答人問題前或回覆前, 一定要查清楚, 我一定唔會誤導人........

我覺得做人應該持平一d, 我及任何人都唔係當事人, 當你埋怨別人時, 可有在他人的角度想一想?! 你看來簡單的事, 別人可能因為種種原因而做不到..... 而這些原因很多時候都不是能力的問題, 反而係很多環境的原素!!!!!!

而當你單方面謾罵對方時, 又可有給人辯解的機會?! 可有想過, 如果你係司庫先生, 你會有甚麼感覺嗎?! 請你欣賞一下別人所付出的!!!!!

無錯, 我可能係無乜立場, 但唔代表我無個人意見.... 以上就係我的個人意見!!!!!

做人要多一點包容, 少一點抱怨!!!! 做人就會開心 d, 放過人], 某程度上即係放過自己!!!! (唔知有冇離題呢?!)
回頂端
2littlebertbert

發表發表於: 星期三 十月 19, 2005 1:38 am    文章主題: 引言回覆

I remained in a neutral but feel very strange that someone just highlight "雜項"用超過10萬 而"經理人籌金"更高達12萬 ... 都唔知點樣做核數"

Please note the key point.
U think 雜項 & 經理人籌金 is too high than u expected. What is the general of 雜項 & 經理人籌金 in other place/ estate? 1萬, 2萬 or 5萬?? Is it same item list of 雜項 as compared with ST?

I agree we must control better in expenditures. But keep in mind that 超過10萬 not equal 唔知點樣做核數.
回頂端
蝦餃燒買叉燒飽,仲有小籠飽

發表發表於: 星期三 十月 19, 2005 9:35 am    文章主題: 引言回覆

唔好離題先
你不停話自己咩立場, 無乜立場, 我都唔知你在這幫邊個
我原本問第二屆業主委員會司庫點攪
"雜項"用超過10萬
而"經理人籌金"更高達12萬
都要代表業主去問下點解
如果唔係學咩人做司庫, 返屋企早 zZZzzZZz

kwtsoi 寫到:
我諗我再重申一次:

你問我核數的職責, 我咪查字典, 答人問題前或回覆前, 一定要查清楚, 我一定唔會誤導人........

我覺得做人應該持平一d, 我及任何人都唔係當事人, 當你埋怨別人時, 可有在他人的角度想一想?! 你看來簡單的事, 別人可能因為種種原因而做不到..... 而這些原因很多時候都不是能力的問題, 反而係很多環境的原素!!!!!!

而當你單方面謾罵對方時, 又可有給人辯解的機會?! 可有想過, 如果你係司庫先生, 你會有甚麼感覺嗎?! 請你欣賞一下別人所付出的!!!!!

無錯, 我可能係無乜立場, 但唔代表我無個人意見.... 以上就係我的個人意見!!!!!

做人要多一點包容, 少一點抱怨!!!! 做人就會開心 d, 放過人], 某程度上即係放過自己!!!! (唔知有冇離題呢?!)
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
SANDRA

發表發表於: 星期三 十月 19, 2005 10:46 am    文章主題: 引言回覆

1000007697 寫到:
唔好離題先
"雜項"用超過10萬
都要代表業主去問下點解

kwtsoi 寫到:
我諗我再重申一次:

你不是以中立方向看人看事,
先會主官感覺 別人吾中立.
我見他們其實說話好持平,
反之你就不提也吧 !
回頂端

發表發表於: 星期三 十月 19, 2005 10:56 am    文章主題: 引言回覆

你咪一樣一入來就講立場
我想問司庫有無代表業主去問下
大家會唔會別有用心

SANDRA 寫到:
唔好離題先
"雜項"用超過10萬
都要代表業主去問下點解

kwtsoi 寫到:
我諗我再重申一次:

反之你就不提也吧 !
回頂端
大毛蟲

發表發表於: 星期三 十月 19, 2005 11:00 am    文章主題: 引言回覆

Laughing Laughing Laughing Laughing

依家秋天喇, 講"臘腸"都岩.

Laughing Laughing Laughing Laughing
幾多壯志幾多情長 幾多的考驗練我修養
回頂端
SANDRA

發表發表於: 星期三 十月 19, 2005 11:06 am    文章主題: 引言回覆

你咪一樣一入來就講立場
我想問司庫有無代表業主去問下
大家會唔會別有用心

SANDRA 寫到:
唔好離題先
"雜項"用超過10萬
都要代表業主去問下點解

kwtsoi 寫到:
我諗我再重申一次:

反之你就不提也吧 !
你都應先交代你立場,我就幫理不幫親
回頂端

發表發表於: 星期三 十月 19, 2005 11:12 am    文章主題: 引言回覆

我針對MO用錢
"雜項"用超過10萬
SANDRA 你話點先
回頂端
SANDRA

發表發表於: 星期三 十月 19, 2005 11:17 am    文章主題: 引言回覆

我針對MO用錢
"雜項"用超過10萬
SANDRA 你話點先
小人都知錢好重要,
兵哥有何高見
回頂端
SANDRA

發表發表於: 星期三 十月 19, 2005 12:20 pm    文章主題: 引言回覆

我覺得司庫代表業主查下"雜項"點解用超過10萬先
你有無其它高見
你暗示他無做,大鑊 Crying or Very sad
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2, 3, 4  下一頁
1頁(共4頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票

各位尊貴的論壇盟友:

我們一直支持言論要自由,但在此懇請各位論壇盟友當您準備發表文章回覆文章前,請確保您所發表文章的內容是一件事實,而且內容並不會涉及下列任何一項︰

• 未得他人同意而公開他人之資料;
  • 揭露不能公開的機密檔案;
  • 含不雅或粗俗字詞或與之相近之字詞(包括諧音)的文章或連結;
  • 失實及沒有事實根據、謠言文章;
  • 過份誇張內容(包括對政策執行或運作的無理建議);
  • 含色情或恐嚇、種族或性別歧視的文章或連結;
  • 發起或煽動罵戰、人身攻擊或單打的文章;

此外,亦請各方好友細心留意避免因為用詞不慎而可能導致不必要的紛爭或引發訴訟而須承擔不必要之法律責任。

請愛護本網頁的討論板及維護我們論壇管理人免受不必要的困擾,衷心感謝您們的支持與幫忙!

翠豐論壇好朋友---csadmin / 客戶服務中心 啟