翠豐臺

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

廁所水日記
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4  下一頁

發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
cachow

發表發表於: 星期五 八月 17, 2007 1:10 am    文章主題: 引言回覆

如果你們甚麼準備都沒有, 上門看一看是沒有意思?對嗎?
我不想你們只是拍幾張相,就當完成工作.

我不介意你們上來看看, 但請你們做好準備才上門, 原因是我一定問好多問題, 答不完就不能走. Very Happy
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
csadmin

發表發表於: 星期五 八月 17, 2007 11:54 am    文章主題: 引言回覆

當然唔係睇一睇咁簡單啦,我地需要收集多方面資料,以便檢討及改善現有沖廁水水質,如許可請致電2413822與我們預約時間進行檢查。
回頂端
limwai

發表發表於: 星期一 八月 20, 2007 3:26 pm    文章主題: 引言回覆

收集多方面資料 need some more time may be 3-4 yrs ka
wait wait la
回頂端
So

發表發表於: 星期三 八月 22, 2007 9:53 am    文章主題: 引言回覆

都唔明點解搞到咁複雜 Confused

1. CSADMIN: 我想問下你們其實用肉眼睇覺唔覺我們的廁所水黃?唔洗搞到我們好似無理取鬧,小事化大!

2. 寄然渠務署(定水務署) 又好似講到唔關佢事,要知道原因,可以在咸水入屋苑前抽一點樣本,大厦水箱抽一點樣本,每座高中低層住戶家裡各抽一點廁所水樣本 (4 幢 x 3 共 12 個樣本) 只是拿一點廁所水,實有住戶幫忙吧!唔好話有難度!

再拿渠口樣本、水箱樣本同住戶樣本作比較化驗,便可以知邊度出問題,邊方面講大話......要做一個咁o既 project,只需渠務署(定水務署)配合提供樣本,所費無幾,要做一個月點都有初部結果吧 Rolling Eyes
回頂端
MINNIE

發表發表於: 星期五 八月 24, 2007 7:48 pm    文章主題: 引言回覆

好與醜都禮貎地應人一聲啦.
回頂端
cachow

發表發表於: 星期三 八月 29, 2007 11:06 pm    文章主題: 引言回覆

管理處李先生話係我地個馬桶D 零件有沉垢, 又不是經常清洗,所以引致經常有污垢同黑水.

但近呢日, d 水黑到呢無人有呀! 我估呢d 情況唔係無經常清洗有關呢~
回頂端
Luca

發表發表於: 星期四 八月 30, 2007 7:04 am    文章主題: 引言回覆

問題是為何我地的水箱會出現

沉垢

而荃灣其他地方無呢的問題??

而的沉垢物係邊到黎........洗完的沉垢又出現,唔去找出原因,只清住戶水箱內的沉垢只是治標不治本,問題始終不能解決 Twisted Evil
回頂端
So

發表發表於: 星期四 八月 30, 2007 2:19 pm    文章主題: 引言回覆

cachow 寫到:
管理處李先生話係我地個馬桶D 零件有沉垢, 又不是經常清洗,所以引致經常有污垢同黑水.

但近呢日, d 水黑到呢無人有呀! 我估呢d 情況唔係無經常清洗有關呢~

人有皮屑、老泥就聽過,零件長出污垢真是第一次聽 Rolling Eyes
我想問: 污垢從何而來?

如果放一缸清水入水箱,一個月後你估零件會否長出同樣污垢?

我可以講,早兩天就是因為污垢積住了水泵停水的"皮",令到唔用七、八小時水箱會滿瀉,但清洗完水箱,呢兩日冲水咪一樣黃.....

我放一缸清水入水箱,即時冲廁,廁所水是清的
再等水箱自然滿,即時再冲廁,廁所水又變返黃,咁即是代表乜呢?水箱懂魔法?
回頂端
Luca

發表發表於: 星期五 八月 31, 2007 7:09 am    文章主題: 引言回覆

今早個的sure100%係黃泥水...唔通用戶水箱污垢可以變的水做黃泥水???睇黎要找謎女郎調查下先得
回頂端
cachow

發表發表於: 星期五 八月 31, 2007 9:57 am    文章主題: 引言回覆

呢幾日d 情況係幾恐怖, d 水係黑色, 段估唔係d 水廂無洗gei 問題.

所以管理處李先生話有部份原因係個度,就好似唔合理,

有污垢積係度, 本身個源頭係d 水
明唔明呀? 請調查d 水啦
回頂端
csadmin

發表發表於: 星期五 八月 31, 2007 2:22 pm    文章主題: 引言回覆

之前我們提出為能了解更多有關沖廁水之資料包括單位內之情況,故希望你們可安排讓我們檢查單位內之水箱/水箱配件及來水喉等有關設施,當然我們亦會進行其他公眾地方之檢查,如許可請致電24138222與我們聯絡及安排.
回頂端
Luca

發表發表於: 星期五 八月 31, 2007 10:08 pm    文章主題: 引言回覆

csadmin 寫到:
之前我們提出為能了解更多有關沖廁水之資料包括單位內之情況,故希望你們可安排讓我們檢查單位內之水箱/水箱配件及來水喉等有關設施,當然我們亦會進行其他公眾地方之檢查,如許可請致電24138222與我們聯絡及安排.

的水係今早突然出現黃泥水.....現在又回復正常....如果係水箱有污垢,必定是持續性的....
好明顯呢的一定唔關住戶水箱事....

請不要轉移視線,一時話水務局問題,一時又話住戶水箱問題.
請不要推卸責任,盡是查出問題出處好過
回頂端
csadmin

發表發表於: 星期六 九月 01, 2007 9:15 am    文章主題: 引言回覆

我諗大家有d誤會,我們從來只是希望檢查各有關屋苑沖廁水設施,包括水務署來水,大廈水缸、水管、以及單位內之來水喉、水箱配件等等以便盡快得知有關原因。

由此至終我們只是希望先到您們單位作檢查單位內之水箱及有關配件。而且調查仍進行中,亦從未有結果顯示沖廁水問題是由於住戶水箱所引致。我們只是10數分鐘之檢查,希望您們可作安排。
回頂端

發表發表於: 星期二 九月 04, 2007 8:43 am    文章主題: 引言回覆

開會前洗水缸

洗前和洗後的水缸相片便可略知一二
回頂端
So

發表發表於: 星期三 九月 05, 2007 9:56 am    文章主題: 引言回覆

1000006363 寫到:
開會前洗水缸

洗前和洗後的水缸相片便可略知一二

其實訪問下洗水缸的工人,佢可能仲清楚情況 Laughing

我想問下: clubhouse, ST 職員洗手間的廁所水來源是否跟住戶一樣,咁你們的洗手間廁所水是否一樣黃?如果clubhouse, ST 職員洗手間的廁所水正常,我擔心我們的廁所水渠其實係駁錯喉 Shocked

點解我咁懷疑呢?我上星期五見話洗水箱有效,咪倒小半支漂白水+清水落水箱洗水箱同馬筒......咁星期六出街見到 lift 貼住話廁所水暫停我都不以為已.....

點知下午返到屋企水箱滿瀉水長流,浸了半邊廁所.......好彩我們的廁所地磚位做得幾好,微微斜向去水位流走,唔係浸了出廳的木地板肯定要管業處賠 Evil or Very Mad
但都已經要我洗鑊金,又要用淡水冲淡地磚的廁所水,又要過好多次水同抹乾,返到屋企已經熱辣辣仲要勞動.....仲要前一晚先洗完,激死! Confused

我發覺係停完廁所水後的淤泥整塞了停水的那塊水箱皮令到水長流停唔到水,水箱、馬筒滿佈黃泥水,照計停幾個鐘廁所水唔會咁吧?除非駁錯喉 Shocked
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4  下一頁
2頁(共4頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票

各位尊貴的論壇盟友:

我們一直支持言論要自由,但在此懇請各位論壇盟友當您準備發表文章回覆文章前,請確保您所發表文章的內容是一件事實,而且內容並不會涉及下列任何一項︰

• 未得他人同意而公開他人之資料;
  • 揭露不能公開的機密檔案;
  • 含不雅或粗俗字詞或與之相近之字詞(包括諧音)的文章或連結;
  • 失實及沒有事實根據、謠言文章;
  • 過份誇張內容(包括對政策執行或運作的無理建議);
  • 含色情或恐嚇、種族或性別歧視的文章或連結;
  • 發起或煽動罵戰、人身攻擊或單打的文章;

此外,亦請各方好友細心留意避免因為用詞不慎而可能導致不必要的紛爭或引發訴訟而須承擔不必要之法律責任。

請愛護本網頁的討論板及維護我們論壇管理人免受不必要的困擾,衷心感謝您們的支持與幫忙!

翠豐論壇好朋友---csadmin / 客戶服務中心 啟