翠豐臺

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

廁所水日記
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4  下一頁

發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
cachow

發表發表於: 星期四 九月 06, 2007 11:30 pm    文章主題: 引言回覆

9月2日洗完水廂後,洗出好多沙同埋污垢.

到到今日9月6日, 個馬桶開始起黑垢...同以前一樣黑同臭

即係話係d 水有問題囉, 唔關個水廂啦
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
csadmin

發表發表於: 星期六 九月 08, 2007 9:26 am    文章主題: 引言回覆

cachow 多謝您提供有關資料,我們將派員到您家中了解情況,稍後會聯絡您作出安排.
回頂端
cachow

發表發表於: 星期三 九月 12, 2007 7:42 pm    文章主題: 引言回覆

水務署話有人星期五去翠豐臺攞水版, 但我自己要返工就唔可以俾佢攞,
唔知邊個可以方便俾佢攞呢?
回頂端
smallkeung1234

發表發表於: 星期二 九月 18, 2007 2:44 am    文章主題: 引言回覆

CS, 我諗呢個唔係個別事件...... 因為,我屋企都係一樣.....

所以, 我想問下你話: "cachow 多謝您提供有關資料,我們將派員到您家中了解情況,稍後會聯絡您作出安排."

你o既出發點係邊度? 你係攞cachow屋企一個樣本作出分析.然後,把全個翠豐臺的廁所水都解決.定係只係針對個別單位....

如果只係針對個別單位的話,我屋企廁所水同cachow一樣. 可否派員到我家中了解一下...

唔該~~~~
回頂端
csadmin

發表發表於: 星期二 九月 18, 2007 8:51 am    文章主題: 引言回覆

SMALLKEUNG 您可致電24138222與我們聯絡,以便安排到您家了解情況.
謝謝.
回頂端
cachow

發表發表於: 星期二 九月 18, 2007 12:10 pm    文章主題: 引言回覆

叫佢地來睇個馬桶係想佢地知道個情況去到邊到.
多一個人叫佢地來睇, 即係又多一戶投訴, 越多投訴, 就一定要跟進, 避都避唔到.

csadmin
我個馬桶又回復以前一樣污糟, 情況無改善, 希望你地唔好再話其中一個原因係無洗零件啦
回頂端
csadmin

發表發表於: 星期二 九月 18, 2007 12:20 pm    文章主題: 引言回覆

cachow我們想了解多少少資料,係馬桶污糟或沖廁水變黑,又或是兩者都是。
回頂端
cachow

發表發表於: 星期二 九月 18, 2007 1:54 pm    文章主題: 引言回覆

馬桶污糟, 水有味同黃
回頂端
OVER

發表發表於: 星期六 十月 06, 2007 10:44 am    文章主題: 引言回覆

紅潮海水作怪 香港如廁沖水變臭

【世界日報╱本報香港訊】 2007.09.18 08:17 pm

紅潮作怪,令香港八大地區的廁所水近日變臭!原來,紅潮海水在水箱積聚會發霉及散發惡臭,住戶沖廁時可引致嘔吐及刺激哮喘發作。水務署表示,若紅潮持續,不排除暫時轉用淡水沖廁。
今年6月開始,天氣持續炎熱,降雨量少,適合可形成紅潮的藻類生長,令香港多個水域先後出現不同程度的紅潮,如港島、九龍半島、將軍澳及新界多處地方,而水務署在這些水域抽取海水作為廁所水時,變相將紅潮臭水輸送到住戶的廁所,影響八大地區逾百萬居民。
現時香港有八成住戶的廁所水都是抽自海水,水務署為確保廁所水無害,會加入次氯酸鹽消毒,控制藻類等生物生長,以改善海水到達用戶廁所時的水質。
「含有紅潮廁所水經次氯酸鹽消毒後已枯死,所以會發出枯萎腐臭味,令人嘔吐不適。」身兼香港廁所協會副會長的傳染病醫生勞永樂稱,部分藻類品種更會發出毒素,刺激呼吸系統,令哮喘病復發。
回頂端

發表發表於: 星期三 十一月 21, 2007 12:27 am    文章主題: 引言回覆

多謝Joses的資料, 但我估紅潮過後廁所水一樣不會改善. 呢個可能係結構性問題. 廢物沖唔走, 臭氣谷住上. 尤其係住低層的住戶. 簡直臭到冤. 我好歡迎管業處同事到我家一同感受我每天放工回家所呼吸的第一口氣. 雖然我己用了香精, 嗰啲腐臭味仍然好甘! Shocked 不知管業處會否晚上到戶工作?
回頂端
cachow

發表發表於: 星期三 十一月 21, 2007 3:57 pm    文章主題: 引言回覆

我自己就約左27/11水務署d 人上門望一望個馬桶有幾"香" 同埋睇d水 點"清"法..同埋有d 飄下飄下既嘢.

有時諗起每次刷馬桶既時候既核突..真係想嘔.

不過唔知管理處知唔知有呢會事呢? 同埋佢地又當呢件事無發生咁....真係心都酸埋.
回頂端
Dick Ma

發表發表於: 星期一 十一月 26, 2007 2:29 pm    文章主題: 引言回覆

cachow 寫到:
影完後, 要洗廁所啦....

管業處有否再跟進此事?
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
cachow

發表發表於: 星期二 十一月 27, 2007 2:47 am    文章主題: 引言回覆

佢地都唔見左好耐架啦..同埋佢地話呢度係一個交流既地方, 唔係反應意見的地方..所以佢地係會睇唔到的呀!
回頂端
smallkeung1234

發表發表於: 星期三 五月 28, 2008 3:18 pm    文章主題: 引言回覆

cachow 寫到:
佢地都唔見左好耐架啦..同埋佢地話呢度係一個交流既地方, 唔係反應意見的地方..所以佢地係會睇唔到的呀!

解決左未?
回頂端
d.crab

發表發表於: 星期四 五月 29, 2008 4:07 pm    文章主題: 引言回覆

我就唔覺d 水唔清
但d 水就真係有臭味丫, 可以點做?
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4  下一頁
3頁(共4頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票

各位尊貴的論壇盟友:

我們一直支持言論要自由,但在此懇請各位論壇盟友當您準備發表文章回覆文章前,請確保您所發表文章的內容是一件事實,而且內容並不會涉及下列任何一項︰

• 未得他人同意而公開他人之資料;
  • 揭露不能公開的機密檔案;
  • 含不雅或粗俗字詞或與之相近之字詞(包括諧音)的文章或連結;
  • 失實及沒有事實根據、謠言文章;
  • 過份誇張內容(包括對政策執行或運作的無理建議);
  • 含色情或恐嚇、種族或性別歧視的文章或連結;
  • 發起或煽動罵戰、人身攻擊或單打的文章;

此外,亦請各方好友細心留意避免因為用詞不慎而可能導致不必要的紛爭或引發訴訟而須承擔不必要之法律責任。

請愛護本網頁的討論板及維護我們論壇管理人免受不必要的困擾,衷心感謝您們的支持與幫忙!

翠豐論壇好朋友---csadmin / 客戶服務中心 啟