翠豐臺

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

請問可以反對起新天橋嗎?
前往頁面 1, 2, 3  下一頁

發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容

發表發表於: 星期一 十月 27, 2008 8:40 pm    文章主題: 請問可以反對起新天橋嗎? 引言回覆

請問可以反對起新天橋嗎? This will cause more non-ST residents to come into our areas, 地方複雜了.
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
tamkl

發表發表於: 星期一 十月 27, 2008 10:28 pm    文章主題: 引言回覆

我100% 反對起天橋 !!! 佢地所謂方便, 主要係方便附近既屋屯, 對我地唔會好 .... 我住五座其實映晌都唔大, 一座既朋友快 d 出聲喇 Sad Sad
回頂端

發表發表於: 星期二 十月 28, 2008 10:18 am    文章主題: 引言回覆

100% 反對起天橋..

以後荃德d人可能o係1座落小巴, 上班就o係我地個小巴站上車, 到時繁忙時間唔知要等幾多部車了, 而且又要同d唔係同屋苑既人一齊等車, 完全冇安全感.

點解業主委員會只係俾每單位俾一張通告, 係咪應該attach 一張意見書俾我地呢 ? 請跟進.
回頂端
tamkl

發表發表於: 星期二 十月 28, 2008 12:15 pm    文章主題: 引言回覆

通告話我地屋苑有 三百幾友 簽名讚成, 我就肯定無簽, 我想問當時有無人留意 d 簽名駛唔駛寫係邊個單位? 一個單位可以簽幾多個名 ?
回頂端

發表發表於: 星期二 十月 28, 2008 2:28 pm    文章主題: 引言回覆

MO,

Is there any way we can submit our opinion that we don't want to have that new bridge?

Thanks.
回頂端

發表發表於: 星期二 十月 28, 2008 3:04 pm    文章主題: 引言回覆

請各位反對起橋的居民出席11月3日的簡報會..我一定會出席..
回頂端
csadmin

發表發表於: 星期二 十月 28, 2008 4:32 pm    文章主題: 引言回覆

多謝大家的意見!

由於有關行人通道位置屬於翠豐臺屋苑私人範圍,故此,我們將於稍後日子舉行業主大會。於會上各業主可以有權投票贊成或反對,我們會按照翠豐臺出席業戶之過半數意向進行議決。
回頂端
tamkl

發表發表於: 星期二 十月 28, 2008 6:03 pm    文章主題: 引言回覆

請問係出席業戶過半數同意 OR 出席業戶過半數不同意 既意向 ?
回頂端

發表發表於: 星期三 十月 29, 2008 10:16 am    文章主題: 引言回覆

MO,

於屋苑範圍內起永久石橋, 對全屋苑居民有深遠影響. 為公平一點, 係咪應該全屋苑居民投票呢 ??
回頂端
Ken

發表發表於: 星期三 十月 29, 2008 11:25 am    文章主題: 引言回覆

1000014058 寫到:
MO,

於屋苑範圍內起永久石橋, 對全屋苑居民有深遠影響. 為公平一點, 係咪應該全屋苑居民投票呢 ??

贊成啦!

我發覺唔到幾時進行左個簽名運動, 但結果稱收集到357個本屋苑住戶簽名, 令人很懷疑. 如果再不是由全屋苑居民投票, 怕未能正常反映全屋苑居民意願.
回頂端
d.crab

發表發表於: 星期三 十月 29, 2008 4:13 pm    文章主題: 引言回覆

1000014249 寫到:
1000014058 寫到:
MO,

贊成啦!

我發覺唔到幾時進行左個簽名運動, 但結果稱收集到357個本屋苑住戶簽名, 令人很懷疑. 如果再不是由全屋苑居民投票, 怕未能正常反映全屋苑居民意願.

i have added my comment and suggestion in there
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=6191954&pid=177892137&page=77&extra=page%3D1#pid177892137

is it possible??

Actually, i agree to build this bridge
回頂端

發表發表於: 星期三 十月 29, 2008 5:11 pm    文章主題: 引言回覆

MO,

你都見到短短2個回應已經持有不同意見, 唔通業委會真係要咁草率以出席簡報會人數投票作決定 ?
回頂端
Luca

發表發表於: 星期三 十月 29, 2008 8:18 pm    文章主題: 引言回覆

簡報會和業主大會應該是兩回事,唔知有無理解錯

其實條橋所在部份業權係翠豐臺
MO請說明是否出席業主大會半數人(可能只是50-80人)可以決定
更改地契...有人向地政署反對又如何(如真的more than出席讚成的人)

註 : 我是反對建橋的
回頂端
OVER

發表發表於: 星期三 十月 29, 2008 10:00 pm    文章主題: 引言回覆

都係反對!
回頂端
tamkl

發表發表於: 星期四 十月 30, 2008 9:27 am    文章主題: 引言回覆

呢道都有好多居民既意見, 轉貼方便大家參考: Very Happy Very Happy

(反對) http://forum.hkpropertycity.net/phpbb2/viewtopic.php?t=7696426

(同意) http://forum.hkpropertycity.net/phpbb2/viewtopic.php?t=7696440
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2, 3  下一頁
1頁(共3頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票

各位尊貴的論壇盟友:

我們一直支持言論要自由,但在此懇請各位論壇盟友當您準備發表文章回覆文章前,請確保您所發表文章的內容是一件事實,而且內容並不會涉及下列任何一項︰

• 未得他人同意而公開他人之資料;
  • 揭露不能公開的機密檔案;
  • 含不雅或粗俗字詞或與之相近之字詞(包括諧音)的文章或連結;
  • 失實及沒有事實根據、謠言文章;
  • 過份誇張內容(包括對政策執行或運作的無理建議);
  • 含色情或恐嚇、種族或性別歧視的文章或連結;
  • 發起或煽動罵戰、人身攻擊或單打的文章;

此外,亦請各方好友細心留意避免因為用詞不慎而可能導致不必要的紛爭或引發訴訟而須承擔不必要之法律責任。

請愛護本網頁的討論板及維護我們論壇管理人免受不必要的困擾,衷心感謝您們的支持與幫忙!

翠豐論壇好朋友---csadmin / 客戶服務中心 啟