翠豐臺

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

請問可以反對起新天橋嗎?
前往頁面 上一頁  1, 2, 3  下一頁

發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
tamkl

發表發表於: 星期四 十月 30, 2008 9:36 am    文章主題: 引言回覆

Very Happy 非常同意bishbone Very Happy

引言回覆:
原帖由 fishbone 於 2008-10-30 07:27 AM 發表

引言回覆:
原帖由 d.crab 於 2008-10-29 04:45 PM 發表
2. 驚人黎坐95A, 呢個都無法架啦, 方便我地時, 都方便左人地. 一係可唔可以SUGGEST 95A CANCEL 左荃德個站, 咁全部人黎哂呢邊上車, 一FULL 就可以去MTR, 咁可以慳番係荃德下面等客既時間 ...

呢個係一商情願的想法,如果真的起橋,我都希望加95A班次,但好似那位專貴議員從來只是講起橋而沒有提及增加翠豐臺95A的班次,亦沒有提及會否取消荃德及錦豐園我95A站,取消錦豐園站的話,錦豐園的住客又會出聲反對.到頭來只會在一座及翠豐小巴站中間再停車比荃德的人落車,早上仍是有一半車到了錦豐園,但搭車的人增加了,車又未必會增加,情況可能比現在更差...,何況取消了錦豐園站,沒有了錦豐園的客人,小巴班次亦不能維持.現有服務未必可以維持

另外,起橋會影響到翠豐的地契,那只有出席業主大會的一佰幾十人又是否可以代為決定可以更改地契, 有沒有法律上的手尾要跟?賣樓又有沒有影響?呢的問題都一樣是不知之數... 如果呢的重要問題都未有解決方法,又何須急於決定起橋? 現在只是起橋只是急於招功,其他相關問題只有住戶suffer

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=6191954&pid=177892137&page=77&extra=page%3D1#pid177892137
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
OVER

發表發表於: 星期四 十月 30, 2008 10:12 am    文章主題: 引言回覆

1000008157 寫到:
Very Happy 非常同意bishbone Very Happy

引言回覆:
原帖由 fishbone 於 2008-10-30 07:27 AM 發表

引言回覆:
原帖由 d.crab 於 2008-10-29 04:45 PM 發表
2. 驚人黎坐95A, 呢個都無法架啦, 方便我地時, 都方便左人地. 一係可唔可以SUGGEST 95A CANCEL 左荃德個站, 咁全部人黎哂呢邊上車, 一FULL 就可以去MTR, 咁可以慳番係荃德下面等客既時間 ...

呢個係一商情願的想法,如果真的起橋,我都希望加95A班次,但好似那位專貴議員從來只是講起橋而沒有提及增加翠豐臺95A的班次,亦沒有提及會否取消荃德及錦豐園我95A站,取消錦豐園站的話,錦豐園的住客又會出聲反對.到頭來只會在一座及翠豐小巴站中間再停車比荃德的人落車,早上仍是有一半車到了錦豐園,但搭車的人增加了,車又未必會增加,情況可能比現在更差...,何況取消了錦豐園站,沒有了錦豐園的客人,小巴班次亦不能維持.現有服務未必可以維持

另外,起橋會影響到翠豐的地契,那只有出席業主大會的一佰幾十人又是否可以代為決定可以更改地契, 有沒有法律上的手尾要跟?賣樓又有沒有影響?呢的問題都一樣是不知之數... 如果呢的重要問題都未有解決方法,又何須急於決定起橋? 現在只是起橋只是急於招功,其他相關問題只有住戶suffer

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=6191954&pid=177892137&page=77&extra=page%3D1#pid177892137
同意bone 的見解,就算以前有條橋,見荃德及錦豐園我95A站都係一樣有人上落客.如果真會影響到翠豐的地契,真希望業委會吾好只故腰功,要出來交代點解要方便荃德及錦豐園鄰居,引起我們投資居所可能存在不必要的風險.

OVER 在 星期四 十月 30, 2008 11:20 am 作了第 1 次修改
回頂端

發表發表於: 星期四 十月 30, 2008 10:38 am    文章主題: 引言回覆

其實起橋對st居民的肯定好處只一個: "向荃德方向行少2步"
起左橋之後會唔會有其他問題出現呢? 唔知....
而最大問題係條橋係永久既, 之後想唔要都唔得..
回頂端
tamkl

發表發表於: 星期四 十月 30, 2008 11:55 am    文章主題: 引言回覆

會唔會好多翠豐居民 有屋企人住係o個邊 ?
回頂端

發表發表於: 星期四 十月 30, 2008 8:20 pm    文章主題: 引言回覆

1000014058 寫到:
其實起橋對st居民的肯定好處只一個: "向荃德方向行少2步"
起左橋之後會唔會有其他問題出現呢? 唔知....
而最大問題係條橋係永久既, 之後想唔要都唔得..

有道理...
我反對起橋
回頂端
tamkl

發表發表於: 星期四 十月 30, 2008 11:21 pm    文章主題: 引言回覆

檔案編號 : SMT/N285/08

致 : 翠豐臺全體業主

翠豐臺業主大會通知

現根據翠豐臺大廈公契第17條,萬寶物業管理有限公司將於下列日期及時間召開翠豐臺業主大會,詳情如下 :

日期 : 二零零八年十一月十四日 (星期五)
時間 : 晚上八時正
地點 : 翠豐臺P5會所室內運動場

會議議程 :

一. 議決同意/不同意由荃灣區議會地區設施管理委員會之地區小型工程撥款於翠豐臺的私人地段(近小巴站)興建連接近荃德花園之行人通道工程。(見附平面圖)

備註:

1. 有關之行人通道由楊福琪議員倡議及協調,為使楊福琪議員能進行上述政府撥款工程之跟進工作,故此先行於大會中表決。

2. 如是次會議議決為同意,翠豐臺業主委員會及萬寶物業管理有限公司將依據大廈公契及地契條款(New Grant No.7075)處理上述事件,日後亦將由法律顧問審查有關文件及與政府有關部門簽署確認批文方為作準。

如對上述事宜有任何查詢,請致電2413-8222與我們聯絡。

萬寶物業管理有限公司
翠豐臺客戶服務中心
二零零八年十月三十日
回頂端
tamkl

發表發表於: 星期六 十一月 01, 2008 10:15 am    文章主題: 引言回覆

昨晚剛剛收到通知書&委託書, 希望大家能夠為自己居住地方既環境&治安, 積極參與
回頂端
kat

發表發表於: 星期一 十一月 03, 2008 3:53 pm    文章主題: 引言回覆

反對原因是之前起臨時天橋,1) 返工時候鄰近屋苑很多人來排隊,平時可以好快上車但因太多鄰近屋苑人,所以難以控制時間!! Crying or Very sad 2) 因屋苑和鄰近屋苑一起共用天橋擔心人流會比較雜!! 3) 屋苑本身無食市,超市,巴士站.只有專線小巴都事標榜寧靜,自城一角,賣買樓價會高...年多來都無覺不便.... 4) 2007年10月5日業主會議記錄中政府土木工程拓展處表示...屋苑要求把現時1座對出臨時天橋興建為永久性,表示由於該處地段屬私人地段,政府不會出資興建,為可再要起.....
回頂端
OVER

發表發表於: 星期一 十一月 03, 2008 10:51 pm    文章主題: 引言回覆

今晚仍有太多問題未里清,個議員答左等於無答案,原來未清楚問個業委會都可以繼續開大會請人去投票.有人問個業委會主席對起橋立場,方便我們選合適授託人,佢回應話授權比佢就要信佢.個人認為連立場都講吾出,我點授權比主席佢. Twisted Evil Twisted Evil
回頂端
小業主

發表發表於: 星期二 十一月 04, 2008 12:42 am    文章主題: 請問可以反對起新天橋嗎? 引言回覆

1。我們會在這裡住過世嗎 ? 不會
2。這裡真的很寧靜嗎 ? 不是
3。唔起天橋,真的無閒雜人入來 ?不是
4。唔起天橋,衛生真的不回惡化嗎 ?不是
5。唔起天橋,樓價真的不會下跌嗎 ?不是
6。唔起天橋,閒雜人都會入來?做乜 ?借廁所,買報紙,買麵包,乜我地個
屋苑有呢D閒雜人來而不是去隔離屋苑 ?咁我地味成日做0左人地屋苑的閒雜
人 !!

7。咁我地用沙咀道天橋,要經過荃德花園,咁我地味做0左人地的閒雜人 ?

8。咁我地去荃德花園7-11便利店買東西,咁我地算唔算做0左人地的閒雜人 ?
9。翠豐臺未入伙前,95A 專線小巴不會收到其它屋苑的投訴 ! 為何他們要投訴
呢!

當然不會係到長住,若過唔係D到樓價比市值低,都唔買D到啦,貪D 到有咩好,交通不方便,買0野有唔方便,鄰近漂染廠,空氣質數有差,有線電視大廈側,又拆樓重建做物流中心,未講起好之後多左貨車出入,就講現在拆樓的嘈音以經不能接受 ! 娜我們的屋苑有升值能力嗎 !

最後我真的不知道起新天橋有這麼大的影響力嗎! 若不起,管理公司又有乜方法防止閒雜人入來呢 !

一個想和諧共處的人上
回頂端
tamkl

發表發表於: 星期二 十一月 04, 2008 1:28 am    文章主題: Re: 請問可以反對起新天橋嗎? 引言回覆

LHC 寫到:
1。我們會在這裡住過世嗎 ? 不會
2。這裡真的很寧靜嗎 ? 不是
3。唔起天橋,真的無閒雜人入來 ?不是
4。唔起天橋,衛生真的不回惡化嗎 ?不是
5。唔起天橋,樓價真的不會下跌嗎 ?不是
6。唔起天橋,閒雜人都會入來?做乜 ?借廁所,買報紙,買麵包,乜我地個
屋苑有呢D閒雜人來而不是去隔離屋苑 ?咁我地味成日做0左人地屋苑的閒雜
人 !!

7。咁我地用沙咀道天橋,要經過荃德花園,咁我地味做0左人地的閒雜人 ?

8。咁我地去荃德花園7-11便利店買東西,咁我地算唔算做0左人地的閒雜人 ?
9。翠豐臺未入伙前,95A 專線小巴不會收到其它屋苑的投訴 ! 為何他們要投訴
呢!

當然不會係到長住,若過唔係D到樓價比市值低,都唔買D到啦,貪D 到有咩好,交通不方便,買0野有唔方便,鄰近漂染廠,空氣質數有差,有線電視大廈側,又拆樓重建做物流中心,未講起好之後多左貨車出入,就講現在拆樓的嘈音以經不能接受 ! 娜我們的屋苑有升值能力嗎 !

最後我真的不知道起新天橋有這麼大的影響力嗎! 若不起,管理公司又有乜方法防止閒雜人入來呢 !

一個想和諧共處的人上

睇完你既文章, 感受到你住在這堿J痛苦, 希望你能夠早日達成願望, 盡快搬離翠豐臺 !!
回頂端
Luca

發表發表於: 星期二 十一月 04, 2008 6:56 am    文章主題: 引言回覆

聽完簡報會後,原來起橋仍有不少未明朗等因素

如今次投票結果是讚成,
便要和地政總署談改地契
但要點改,無人知
改得好唔好,會唔會對業主不利,最後決定改唔改,
全權由管理/業委會決定(在郵箱事件,沖廁水加入藍浪事件,已經知道部份專貴的業委會委會未必會跟據業主的意向議決,有時仲會對著幹,呢的事情不斷發生),小業主無權過問
改完之後對翠豐業主內無影響,無人知
商討改地契途中,如要賣樓,要業主承受不必要風險(因內埵s在因起橋而帶來未明風險)

招開業主大會的費用,翠豐比
起橋前的因要和地政總署商談改地契得法律費用,翠豐比,要幾錢,無人知
起橋後,保險費用可能因此增加,亦是翠豐比,要加幾錢,無人知
回頂端
d.crab

發表發表於: 星期二 十一月 04, 2008 9:03 am    文章主題: 引言回覆

1000002305 寫到:
聽完簡報會後,原來起橋仍有不少未明朗等因素

如今次投票結果是讚成,
便要和地政總署談改地契
但要點改,無人知
改得好唔好,會唔會對業主不利,最後決定改唔改,
全權由管理/業委會決定(在郵箱事件,沖廁水加入藍浪事件,已經知道部份專貴的業委會委會未必會跟據業主的意向議決,有時仲會對著幹,呢的事情不斷發生),小業主無權過問
改完之後對翠豐業主內無影響,無人知
商討改地契途中,如要賣樓,要業主承受不必要風險(因內埵s在因起橋而帶來未明風險)

招開業主大會的費用,翠豐比
起橋前的因要和地政總署商談改地契得法律費用,翠豐比,要幾錢,無人知
起橋後,保險費用可能因此增加,亦是翠豐比,要加幾錢,無人知

係咩, 仲要再俾錢架
咁勢係假, 一定反對
我之前係讚成, 但知道係要俾錢, 我一定反對
回頂端
小業主

發表發表於: 星期二 十一月 04, 2008 9:31 am    文章主題: 請問可以反對起新天橋嗎? 引言回覆

睇完你既文章, 感受到你住在這堿J痛苦, 希望你能夠早日達成願望, 盡快搬離翠豐臺 !![/quote]

我都好想,不過不會是我先,因我無錢買個D絕無閒雜人經過的屋苑 !

我諗我都有機會留係到睇下D 有甚人點樣將D個屋苑變成豪宅 Sad . 貴過其它屋苑 Shocked

謝謝你們的幫忙!
回頂端

發表發表於: 星期二 十一月 04, 2008 9:39 am    文章主題: 引言回覆

經過昨晚之簡報,有更深的體會,首先,唔知那位尊貴之議員,有沒有尊重我們之場合,竟然可以遲到﹗

另外,原來所謂既三百幾個簽名係咁諷刺,原來只係放座頭簽名,即係話,我一家十口去簽十個名又得,我經過十次去簽十個名又得﹗此外,佢話包括附近既屋苑,荃威、千里台等等咁多屋苑加埋先得千幾個簽名,咁就草草去申請撥款,乜做野可以咁求其﹖

昨晚有人向女業委詢問為何好日都唔見係屋苑出現,我十分認同,佢又話自己要帶孫,我真係好想問,其實佢係咪住荃德,過黎翠豐臺幫仔女手湊孫﹖所以佢咁贊成起橋,以及我十分不認同她的做法,講講下話係自己既個人意見,咁就弊啦,業委並唔係收集小業主既意見,而係用自己既意見去執行,天理何在﹖再加上佢好像潑婦罵街咁,起火頭吵鬧,似乎有違業委之尊業操手,希望主席好好跟進﹗

最後更加唔明,竟然無人講到起橋除左可行少兩分鐘(其實係行少30秒都唔駛),就再無其他支持既論點,反而負面因素多多,希望各位業主要慎重考慮才好投票。
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3  下一頁
2頁(共3頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票

各位尊貴的論壇盟友:

我們一直支持言論要自由,但在此懇請各位論壇盟友當您準備發表文章回覆文章前,請確保您所發表文章的內容是一件事實,而且內容並不會涉及下列任何一項︰

• 未得他人同意而公開他人之資料;
  • 揭露不能公開的機密檔案;
  • 含不雅或粗俗字詞或與之相近之字詞(包括諧音)的文章或連結;
  • 失實及沒有事實根據、謠言文章;
  • 過份誇張內容(包括對政策執行或運作的無理建議);
  • 含色情或恐嚇、種族或性別歧視的文章或連結;
  • 發起或煽動罵戰、人身攻擊或單打的文章;

此外,亦請各方好友細心留意避免因為用詞不慎而可能導致不必要的紛爭或引發訴訟而須承擔不必要之法律責任。

請愛護本網頁的討論板及維護我們論壇管理人免受不必要的困擾,衷心感謝您們的支持與幫忙!

翠豐論壇好朋友---csadmin / 客戶服務中心 啟