翠豐臺

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

請問可以反對起新天橋嗎?
前往頁面 上一頁  1, 2, 3

發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
Ken

發表發表於: 星期二 十一月 04, 2008 10:24 am    文章主題: Re: 請問可以反對起新天橋嗎? 引言回覆

LHC 寫到:
1。我們會在這裡住過世嗎 ? 不會
2。這裡真的很寧靜嗎 ? 不是
3。唔起天橋,真的無閒雜人入來 ?不是
4。唔起天橋,衛生真的不回惡化嗎 ?不是
5。唔起天橋,樓價真的不會下跌嗎 ?不是
6。唔起天橋,閒雜人都會入來?做乜 ?借廁所,買報紙,買麵包,乜我地個
屋苑有呢D閒雜人來而不是去隔離屋苑 ?咁我地味成日做0左人地屋苑的閒雜
人 !!

7。咁我地用沙咀道天橋,要經過荃德花園,咁我地味做0左人地的閒雜人 ?

8。咁我地去荃德花園7-11便利店買東西,咁我地算唔算做0左人地的閒雜人 ?
9。翠豐臺未入伙前,95A 專線小巴不會收到其它屋苑的投訴 ! 為何他們要投訴
呢!

當然不會係到長住,若過唔係D到樓價比市值低,都唔買D到啦,貪D 到有咩好,交通不方便,買0野有唔方便,鄰近漂染廠,空氣質數有差,有線電視大廈側,又拆樓重建做物流中心,未講起好之後多左貨車出入,就講現在拆樓的嘈音以經不能接受 ! 娜我們的屋苑有升值能力嗎 !

最後我真的不知道起新天橋有這麼大的影響力嗎! 若不起,管理公司又有乜方法防止閒雜人入來呢 !

一個想和諧共處的人上

我地只係想保持現狀, 都冇諗過你果d問題.
你想變, 應該諗一d好合理好吸引0既原因黎說服人, 唔係說悔氣說話.
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
OVER

發表發表於: 星期二 十一月 04, 2008 10:50 am    文章主題: 引言回覆

1000007664 寫到:
經過昨晚之簡報,有更深的體會,首先,唔知那位尊貴之議員,有沒有尊重我們之場合,竟然可以遲到﹗

另外,原來所謂既三百幾個簽名係咁諷刺,原來只係放座頭簽名,即係話,我一家十口去簽十個名又得,我經過十次去簽十個名又得﹗此外,佢話包括附近既屋苑,荃威、千里台等等咁多屋苑加埋先得千幾個簽名,咁就草草去申請撥款,乜做野可以咁求其﹖

昨晚有人向女業委詢問為何好日都唔見係屋苑出現,我十分認同,佢又話自己要帶孫,我真係好想問,其實佢係咪住荃德,過黎翠豐臺幫仔女手湊孫﹖所以佢咁贊成起橋,以及我十分不認同她的做法,講講下話係自己既個人意見,咁就弊啦,業委並唔係收集小業主既意見,而係用自己既意見去執行,天理何在出﹖再加上佢好像潑婦罵街咁,起火頭吵鬧,似乎有違業委之尊業操手,希望主席好好跟進﹗

最後更加唔明,竟然無人講到起橋除左可行少兩分鐘(其實係行少30秒都唔駛),就再無其他支持既論點,反而負面因素多多,希望各位業主要慎重考慮才好投票。
相信係吾要花30秒就ok.如果無好處為何要開會投票? 吾通去支持只有害處多的建意,業委會你地想什麼??Twisted Evil Twisted Evil
回頂端
OVER

發表發表於: 星期二 十一月 04, 2008 10:56 am    文章主題: Re: 請問可以反對起新天橋嗎? 引言回覆

1000014249 寫到:
LHC 寫到:
6。唔起天橋,閒雜人都會入來?做乜 ?借廁所,買報紙,買麵包,乜我地個
屋苑有呢D閒雜人來而不是去隔離屋苑 ?咁我地味成日做0左人地屋苑的閒雜
人 !!

7。咁我地用沙咀道天橋,要經過荃德花園,咁我地味做0左人地的閒雜人 ?

8。咁我地去荃德花園7-11便利店買東西,咁我地算唔算做0左人地的閒雜人 ?
9。翠豐臺未入伙前,95A 專線小巴不會收到其它屋苑的投訴 ! 為何他們要投訴
呢!

當然不會係到長住,若過唔係D到樓價比市值低,都唔買D到啦,貪D 到有咩好,交通不方便,買0野有唔方便,鄰近漂染廠,空氣質數有差,有線電視大廈側,又拆樓重建做物流中心,未講起好之後多左貨車出入,就講現在拆樓的嘈音以經不能接受 ! 娜我們的屋苑有升值能力嗎 !

最後我真的不知道起新天橋有這麼大的影響力嗎! 若不起,管理公司又有乜方法防止閒雜人入來呢 !

一個想和諧共處的人上

我地只係想保持現狀, 都冇諗過你果d問題.
你想變, 應該諗一d好合理好吸引0既原因黎說服人, 唔係說悔氣說話.
咁我地用沙咀道天橋,點解要經過荃德花園,荃德花園外根本就係政府地public area.條行人路由兩旁的花草到沙咀道天橋維修保養和清潔,都係政府出咁我地點會係閒雜人,只可說係行人/路人.如果荃德D人喜歡過來SMT乘95A,不如請他來買過單位好過,夠簡單少影響他人

OVER 在 星期二 十一月 04, 2008 11:08 am 作了第 1 次修改
回頂端
OVER

發表發表於: 星期二 十一月 04, 2008 11:00 am    文章主題: 引言回覆

1000002305 寫到:
聽完簡報會後,原來起橋仍有不少未明朗等因素

如今次投票結果是讚成,
便要和地政總署談改地契
但要點改,無人知
改得好唔好,會唔會對業主不利,最後決定改唔改,
全權由管理/業委會決定(在郵箱事件,沖廁水加入藍浪事件,已經知道部份專貴的業委會委會未必會跟據業主的意向議決,有時仲會對著幹,呢的事情不斷發生),小業主無權過問
改完之後對翠豐業主內無影響,無人知
商討改地契途中,如要賣樓,要業主承受不必要風險(因內埵s在因起橋而帶來未明風險)

招開業主大會的費用,翠豐比
起橋前的因要和地政總署商談改地契得法律費用,翠豐比,要幾錢,無人知
起橋後,保險費用可能因此增加,亦是翠豐比,要加幾錢,無人知
用律師同一向高效率的政府商談,都吾知要how much律師費
回頂端
d.crab

發表發表於: 星期二 十一月 04, 2008 3:41 pm    文章主題: 引言回覆

JOSES 寫到:
1000002305 寫到:
聽完簡報會後,原來起橋仍有不少未明朗等因素

如今次投票結果是讚成,
便要和地政總署談改地契
但要點改,無人知
改得好唔好,會唔會對業主不利,最後決定改唔改,
全權由管理/業委會決定(在郵箱事件,沖廁水加入藍浪事件,已經知道部份專貴的業委會委會未必會跟據業主的意向議決,有時仲會對著幹,呢的事情不斷發生),小業主無權過問
改完之後對翠豐業主內無影響,無人知
商討改地契途中,如要賣樓,要業主承受不必要風險(因內埵s在因起橋而帶來未明風險)

招開業主大會的費用,翠豐比
起橋前的因要和地政總署商談改地契得法律費用,翠豐比,要幾錢,無人知
起橋後,保險費用可能因此增加,亦是翠豐比,要加幾錢,無人知
用律師同一向高效率的政府商談,都吾知要how much律師費

總之要st 業主俾錢的話, 我一定反對
要俾錢換黎行少幾級stairs, 我一定反對
回頂端

發表發表於: 星期三 十一月 05, 2008 5:00 pm    文章主題: Re: 請問可以反對起新天橋嗎? 引言回覆

[quote="1000014249"]
LHC 寫到:
人 !!

呢!

一個想和諧共處的人上

要住係一個自己唔鍾意的地方, 真係慘... Rolling Eyes
回頂端
OVER

發表發表於: 星期二 十一月 11, 2008 12:08 pm    文章主題: 引言回覆

引用:fishbone
初階會員

發表於: 星期二 十一月 11, 2008 6:57 am 文章主題:

--------------------------------------------------------------------------------

地政總署就小弟關於改地契查詢的回應

致一名翠豐臺業主

二○○八年十月三十一日電郵收悉。本處現就你在B項所查詢的事宜,回覆如下。

地政總署至今尚未收到有關更改地契的申請。

不過,荃灣民政事務處曾於本年八月八日向本處查詢在翠豐臺興建天橋的可能性。本處已告知該處,上述土地為共有業權,故要求該處提供詳細計劃(如有的話) ,以便本處徵詢律師的意見。至於擬議修改地契的法律問題,由於本處尚未收到荃灣民政事務處的詳細資料,故在現階段,本處未能進一步探討有關問題。

荃灣葵青地政處
回頂端

發表發表於: 星期四 十一月 13, 2008 2:14 pm    文章主題: 引言回覆

Hi:

本人覺得起橋的唯一好處是可以吾使行下路,因覺得麗城出黎得D車有時速度頗快,因為隊道內的路是上斜的,如果失控鏟上行人路,因為左右都係攔扞根本冇得走,因小弟覺得D欄扞末必頂得順,如果有條天橋可以係一座果邊上,可以bypass 尼類危險.但如果條天橋有乜問題要本苑孭起法律責任又好吾公平,話時話尼個area有問題要我地負責,如果小巴站附近有問題點算,因為都有好多外來人黎撘車 ga wor !!
回頂端
tamkl

發表發表於: 星期四 十一月 13, 2008 10:00 pm    文章主題: 引言回覆

好似先排 d 地盤車上黎掉頭, 撞斕我地路口個屋苑名牌, 話就話 claim 燕梭, 到最後條數咪又係要我地找 !
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    翠豐臺 首頁 -> 住客論壇 所有的時間均為 台北時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3
3頁(共3頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票

各位尊貴的論壇盟友:

我們一直支持言論要自由,但在此懇請各位論壇盟友當您準備發表文章回覆文章前,請確保您所發表文章的內容是一件事實,而且內容並不會涉及下列任何一項︰

• 未得他人同意而公開他人之資料;
  • 揭露不能公開的機密檔案;
  • 含不雅或粗俗字詞或與之相近之字詞(包括諧音)的文章或連結;
  • 失實及沒有事實根據、謠言文章;
  • 過份誇張內容(包括對政策執行或運作的無理建議);
  • 含色情或恐嚇、種族或性別歧視的文章或連結;
  • 發起或煽動罵戰、人身攻擊或單打的文章;

此外,亦請各方好友細心留意避免因為用詞不慎而可能導致不必要的紛爭或引發訴訟而須承擔不必要之法律責任。

請愛護本網頁的討論板及維護我們論壇管理人免受不必要的困擾,衷心感謝您們的支持與幫忙!

翠豐論壇好朋友---csadmin / 客戶服務中心 啟